poniedziałek, 14 grudnia 2015

Świąteczny tort piernikowy z kremem krówkowym

Polska to kraj z bogatymi tradycjami kulinarnymi, o czym można się przekonać sięgając chociażby po Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, znakomitą kulinarną inspiracją dla współczesnych profesjonalistów i pasjonatów gotowania. 

W wielu domach znajdziemy tradycyjne potrawy przygotowywane wg. rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, które w miarę poznawania nowych składników i rozszerzania wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania ewoluują, dając ciekawe kulinarne kombinacje. 

Przykładem takich smacznych eksperymentów jest tort piernikowy, którego bazą jest ciasto upieczone z dużą porcją puree z batatów z dodatkiem siemienia lnianego. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i nie wymaga dodatkowego nawilżania. Nadzienie to domowa konfitura, u nas niezwykła czeremcha z czekoladą, której przygotowanie wymaga jesiennych wędrówek do lasu (ale jest tego warta), z dodatkiem owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu (w wersji dla dorosłych), które zostały po wyrobie Crème de cassis, oraz prosty krem mascarpone z masą krówkową. Znakomitą dekoracji tortu są świąteczne pierniczki, które upiekliśmy dzień wcześniej.
Pierniczki użyte do dekoracji jak i sam tort ozdobiliśmy naturalnymi posypkami Decorada Delecta.





Czas przygotowania:

Składniki:

Ciasto piernikowe:
  • 550 g puree z pieczonych batatów,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 170 g miękkiego masła,
  • 150 g brązowego cukru,
  • 170 ml melasy z winogron,
  • 50 ml melasy z granatów,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki lnu mielonego złotego,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 czubata łyżeczka kakao,
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody Delecta,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta,
  • łyżka masła do posmarowania formy.
Krem (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
  • 100 g miękkiego masła,
  • 400 g serka Mascarpone,
  • ½ szkl. gotowej masy krówkowej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • szczypta soli.
Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki gęstej konfitury (u nas czeremcha z czekoladą),
  • 4 łyżki owoców jagodowych macerowanych w alkoholu (opcjonalnie),
  • domowe pierniczki dekorowane posypkami Decorada (u nas w kształcie choinek i bałwanków),
  • posypka karmel Decorada Delecta,
  • płatki i wiórki kokosowe.




Przygotowanie:
  1. Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmaruj masłem, oprósz lekko mąką.
  2. Połącz suche składniki ciasta przesiewając przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao i sól. 
  3. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj stopniowo po jednym jaju, siemię lniane i suche składniki na przemian z melasą i puree z batatów.
  4. Masę przelej do dwóch form, wstaw do piekarnika z termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na 35 minut, piecz do suchego patyczka, wystudzić. Jeśli piekarnik nie ma funkcji termo obiegu, lub jeśli masz tylko jedną formę ciasto trzeba podzielić na dwie równe porcje i upiec oddzielnie, jedna po drugiej. 
  5. W między czasie przygotuj krem krówkowy, masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodaj serek, ekstrakt wanilii i masę krówkową nie przerywając miksowania. Odstaw do lodówki.
  6. Konfiturę wymieszaj z owocami czarnej porzeczki. Każdy kawałek ciasta podziel na 3 krążki (usuń jeden wypukły wierzch), połóż je jeden na drugim przekładając na przemian konfiturą i kremem. Pozostały krem rozsmaruj na torcie, udekoruj pierniczkami, płatkami i wiórkami kokosowymi oraz posypką karmelową. Wstaw do lodówki min. na godzinę.







     
  
Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

4 komentarze:

  1. musi wspaniale smakować! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile czasu taki tort, a w zasadzie ta masa krowkowa może stać?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile czasu taki tort, a w zasadzie masa krówkowa może stać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak każda masa z serem im świeższa tym lepsza do 3-4 dni w lodówce :)

      Usuń