Święta to czas dzielenia się i obdarowywania najbliższych. Jednak prezenty nie zawsze muszą być drogie i zakupione w sklepie. Samodzielnie przygotowane i udekorowane przez dzieci pierniczki mogą apetycznie ozdobić świąteczne drzewko lub rodzinny stół.
Małe korzenne ciasteczka, aromatyczne, kolorowe i ręcznie zdobione naturalnymi posypkami będą idealnym, autorskim upominkiem.
Czas przygotowania: ok. 4 godziny
Porcje: ok. 100 średnich pierniczków
Małe korzenne ciasteczka, aromatyczne, kolorowe i ręcznie zdobione naturalnymi posypkami będą idealnym, autorskim upominkiem.
Czas przygotowania: ok. 4 godziny
Porcje: ok. 100 średnich pierniczków
Składniki:
Pierniczki
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g brązowego cukru,
- 150 g melasy z winogron,
- 170 g masła,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta,
- 2 duże jajka,
- 2 płaskie łyżeczki kakao,
- szczypta soli.
- 1 łyżeczka imbiru w proszku,
- 3/4 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Dekorowanie:
- 1 opakowanie kuleczek zbożowych w różowej posypce Decorada Delecta,
- 1 opakowanie kuleczek zbożowych w czekoladzie Decorada Delecta,
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta,
- 1 opakowanie maczku smak truskawkowym Decorada Delecta,
- 1 opakowanie maczku smak mango Decorada Delecta,
- 1 opakowanie maczku tutti frutti Decorada Delecta.
Lukier cytrynowy
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka wrzącej wody,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Lukier królewski
- 1 białko,
- 200 cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- barwniki spożywcze.
Uwagi:
- Czas pieczenia pierniczków zależy od ich grubości, dlatego można zacząć od upieczenia kilku sztuk żeby ustalić dokładny czas.
- Ciasteczka przeznaczone do powieszenia nie powinny być zbyt duże i ciężkie
Przygotowanie:
- Do rozpuszczonego masła dodaj przyprawę do piernika, cukier i melasę, wymieszaj.
- Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i solą, dodaj jaja i masło, zagnieć ciasto.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Ciasto podziel na 4 kawałki, każdy rozwałkuj na grubość 3 mm podsypując ciasto mąką.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wytnij pierniczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz partiami po 8 minut, wystudź.
- Przygotuj lukier cytrynowy - cukier wymieszaj z gorącą wodą w moździerzu, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Przy pomocy pędzelka silikonowego nanieś lukier na wybrane lub na wszystkie pierniki.
- Pierniki połóż na kratkę, mokry lukier udekoruj posypkami Decorada, odstaw do wyschnięcia.
- Przygotuj lukier królewski, ubij białko z sokiem z cytryny, stopniowo dodaj cukier nie przerywając ubijania. Ubijaj aż lukier będzie gładki i gęsty (ok. 5-7 minut). Podziel go na mniejsze porcje i wymieszaj z barwnikami. Przy pomocy szprycy udekoruj pierniki. Lukier królewski wykorzystaj także do przyklejenia dekoracyjnych kuleczek zbożowych Decorada.
- Kiedy lukier stwardnieje przewlecz grubą nić przez pierniczki przeznaczone do powieszenia na choince, pozostałe możesz przechowywać w szczelnym pojemniku lub zapakować w małe paczuszki na prezenty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz