niedziela, 13 grudnia 2015

Świąteczne pierniczki na choinkę i prezenty

Święta to czas dzielenia się i obdarowywania najbliższych. Jednak prezenty nie zawsze muszą być drogie i zakupione w sklepie. Samodzielnie przygotowane i udekorowane przez dzieci pierniczki mogą apetycznie ozdobić świąteczne drzewko lub rodzinny stół. 
Małe korzenne ciasteczka, aromatyczne, kolorowe i ręcznie zdobione naturalnymi posypkami będą idealnym, autorskim upominkiem.
  



Czas przygotowania: ok. 4 godziny
Porcje: ok. 100 średnich pierniczków

Składniki:

Pierniczki
  • 500 g mąki pszennej, 
  • 250 g brązowego cukru,
  • 150 g melasy z winogron,
  • 170 g masła,  
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta,
  • 2 duże jajka,
  •  2 płaskie łyżeczki kakao,
  • szczypta soli.
Przyprawa do pierników
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 3/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu. 


Dekorowanie:
  • 1 opakowanie kuleczek zbożowych w różowej posypce Decorada Delecta,
  • 1 opakowanie kuleczek zbożowych w czekoladzie Decorada Delecta,
  • 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta,
  • 1 opakowanie maczku smak truskawkowym Decorada Delecta,
  • 1 opakowanie maczku smak mango Decorada Delecta,
  • 1 opakowanie maczku tutti frutti Decorada Delecta.
Lukier cytrynowy
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka wrzącej wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny.
Lukier królewski
  • 1 białko,
  • 200 cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
  • barwniki spożywcze.


Uwagi:

  1. Czas pieczenia pierniczków zależy od ich grubości, dlatego można zacząć od upieczenia kilku sztuk żeby ustalić dokładny czas.
  2. Ciasteczka przeznaczone do powieszenia nie powinny być zbyt duże i ciężkie 


Przygotowanie:
  1. Do rozpuszczonego masła dodaj przyprawę do piernika, cukier i melasę, wymieszaj.
  2. Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i solą, dodaj jaja i masło, zagnieć ciasto.
  3. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  4. Ciasto podziel na 4 kawałki, każdy rozwałkuj na grubość 3 mm podsypując ciasto mąką.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wytnij pierniczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz partiami po 8 minut, wystudź.
  6. Przygotuj lukier cytrynowy - cukier wymieszaj z gorącą wodą w moździerzu, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Przy pomocy pędzelka silikonowego nanieś lukier na wybrane lub na wszystkie pierniki.
  7. Pierniki połóż na kratkę, mokry lukier udekoruj posypkami Decorada, odstaw do wyschnięcia.
  8. Przygotuj lukier królewski, ubij białko z sokiem z cytryny, stopniowo dodaj cukier nie przerywając ubijania. Ubijaj aż lukier będzie gładki i gęsty (ok. 5-7 minut). Podziel go na mniejsze porcje i wymieszaj z barwnikami. Przy pomocy szprycy udekoruj pierniki. Lukier królewski wykorzystaj także do przyklejenia dekoracyjnych kuleczek zbożowych Decorada.
  9. Kiedy lukier stwardnieje przewlecz grubą nić przez pierniczki przeznaczone do powieszenia na choince, pozostałe możesz przechowywać w szczelnym pojemniku lub zapakować w małe paczuszki na prezenty.  






Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz