Czeremch to bardzo popularny krzew/drzewo, który można
znaleźć na terenie całej Polski. Jesienią dojrzewają na nich grona jadalnych
owoców, czarnych jagódek, bardzo soczystych i smacznych, bogatych w witaminy i
składniki pokarmowe. Warto wybrać się na spacer do lasu, za miasto i poszukać
tych czarnych perełek, bo właśnie teraz gałęzie uginają się od dojrzałych
owoców, z których można zrobić pyszne sosy do mięs i deserów, galaretki i
konfitury na zimę czy też aromatyczne nalewki. Owoce i przetwory z nich
wykonane poza walorami smakowymi posiadają właściwości odżywcze,
przeciwkaszlowe, rozgrzewające i antyreumatyczne. Owoce są bardzo słodki i można
z nich przygotować przetwory niskosłodzone, w pełnym tego słowa znaczeniu.
Sprawdzają się w połączeniu z innymi owocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią.
Eksperymentuje z czeremchą od kilku lat. Nie wyobrażam sobie
zimy bez konfitury czeremchowej z czekoladą, prezentów gwiazdkowych bez buteleczek
z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem z czeremchy .
Składniki:
- 2 kg dojrzałych owoców,
- 2 jabłka,
- 4 kopiaste łyżki czekolady,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 papryczka chili, posiekana bez pestek (lub 3 cm korzenia imbiru startego na tarce),
- 250 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub stewią),
- 30 g pektyny lub innego środka/cukru żelującego w odpowiedniej proporcji,
- sok z 1 cytryny,
- ½ szkl. wody.
Przygotowanie:
- Umyte i odszypułkowane owoce zalać w rondlu wodą, zagotować, rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków, przetrzeć przez sito. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zmiksować w blenderze, dodać do przecieru z czeremchy razem z chili i cynamonem, dusić 15 minut.
- Pektynę wymieszać z cukrem, dodać do konfitury, mieszając gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny i czekoladę, wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować na sucho (postawić do góry dnem do ostygnięcia) lub pasteryzować 20 minut metodą tradycyjną.
Rada: jeśli robiąc przetwory eksperymentujesz z różnymi dodatkami i nie wiesz jak to wpłynie na finalną konsystencję, możesz to łatwo sprawdzić przed zawekowaniem. Wystarczy rozsmarować łyżeczkę konfitury na talerzyku, wcześniej zmrożonym w zamrażalce, i po chwili sprawdzić palcem konsystencję. Jeśli się nie ścina, lub jest zbyt rzadka można dodać więcej pektyny.
Witam,
OdpowiedzUsuńDodajemy czekoladę czy kakao...? Z czym można porównać smak czeremchy?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Można dodać kakao lub czekolada. Kakao w trakcie gotowania, czekoladę po zdjęciu z ognia. Czeremcha przypomina w jeżyny z dodatkiem starej odmiany wiśni o bardzo ciemnych owocach.
UsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńczy goryczka czeremchy nie przeszkadza? A czy gorycz czekolady nie wzmacnia jej jeszcze bardziej?
Dojrzała czeremcha ma śladowe ilości goryczki (jej ilość zależy też od odmiany) w połączeniu z czekoladą nam nie przszkadza ale jest to oczywiście kwestia indywidualnych upodobań i odmiany drzewka, z którego zbierasz owoce ;)... przygotuj małą porcje i sprawdź :)
Usuń