czwartek, 4 września 2014

Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią

Czeremch to bardzo popularny krzew/drzewo, który można znaleźć na terenie całej Polski. Jesienią dojrzewają na nich grona jadalnych owoców, czarnych jagódek, bardzo soczystych i smacznych, bogatych w witaminy i składniki pokarmowe. Warto wybrać się na spacer do lasu, za miasto i poszukać tych czarnych perełek, bo właśnie teraz gałęzie uginają się od dojrzałych owoców, z których można zrobić pyszne sosy do mięs i deserów, galaretki i konfitury na zimę czy też aromatyczne nalewki. Owoce i przetwory z nich wykonane poza walorami smakowymi posiadają właściwości odżywcze, przeciwkaszlowe, rozgrzewające i antyreumatyczne. Owoce są bardzo słodki i można z nich przygotować przetwory niskosłodzone, w pełnym tego słowa znaczeniu. Sprawdzają się w połączeniu z innymi owocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią.


Eksperymentuje z czeremchą od kilku lat. Nie wyobrażam sobie zimy bez konfitury czeremchowej z czekoladą, prezentów gwiazdkowych bez buteleczek z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem z czeremchy .


























Składniki:

  • 2 kg dojrzałych owoców,
  • 2 jabłka,
  • 4 kopiaste łyżki czekolady,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 papryczka chili, posiekana bez pestek (lub 3 cm korzenia imbiru startego na tarce),
  • 250 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub stewią),
  • 30 g pektyny lub innego środka/cukru żelującego w odpowiedniej proporcji,
  • sok z 1 cytryny,
  • ½ szkl. wody.
Przygotowanie:
  1. Umyte i odszypułkowane owoce zalać w rondlu wodą, zagotować, rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków, przetrzeć przez sito. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zmiksować w blenderze, dodać do przecieru z czeremchy razem z chili i cynamonem, dusić 15 minut. 
  2. Pektynę wymieszać z cukrem, dodać do konfitury, mieszając gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny i czekoladę, wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować na sucho (postawić do góry dnem do ostygnięcia) lub pasteryzować 20 minut metodą tradycyjną.  
Rada: jeśli robiąc przetwory eksperymentujesz z różnymi dodatkami i nie wiesz jak to wpłynie na finalną konsystencję, możesz to łatwo sprawdzić przed zawekowaniem. Wystarczy rozsmarować łyżeczkę konfitury na talerzyku, wcześniej zmrożonym w zamrażalce, i po chwili sprawdzić palcem konsystencję. Jeśli się nie ścina, lub jest zbyt rzadka można dodać więcej pektyny. 



Jabłka wolności

2 komentarze:

  1. Witam,
    Dodajemy czekoladę czy kakao...? Z czym można porównać smak czeremchy?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać kakao lub czekolada. Kakao w trakcie gotowania, czekoladę po zdjęciu z ognia. Czeremcha przypomina w jeżyny z dodatkiem starej odmiany wiśni o bardzo ciemnych owocach.

      Usuń