Wyjątkowy domowy trunek, polska wersja słynnego Crème de cassis, likieru produkowanego w Burgundii. Znakomity upominek dobry na różne okazje, nie tylko na gwiazdkę. Jest podstawą wielu koktajli ale można też go sobie popijać w czystej postaci ;)
Macerowane owoce, pozostałe po produkcji, są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, sałat, sosów (przepisy).
Polecam :)
Macerowane owoce, pozostałe po produkcji, są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, sałat, sosów (przepisy).
Polecam :)
Czas przygotowania: ok. 2 miesiące
Składniki:
- 1 i 1/2 kg czarnych porzeczek (same owoce bez zielonych kiści),
- 1 kg brązowego cukru nierafinowanego,
- 1 i 1/2 l spirytusu (95%),
- 1/2 l przegotowanej wody,
- 1 laska wanilii.
Przygotowanie:
- Owoce umyć i osuszyć na sicie. Przesypać do wyparzonego słoja, dodać wanilię pociętą na mniejsze kawałki, zalać spirytusem, szczelnie zakręcić, odstawić na 10 dni, codziennie potrząsać słojem.
- Po 10 dniach zlać płyn z nad owoców do innego słoja, szczelnie zakręcić, odstawić w chłodne i zacienione miejsce.
- Owoce zasypać cukrem (można je lekko ugnieść, uważając żeby nie popękały), szczelnie nakryć gazą złożoną z kilku warstw, odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na 3 tygodnie, codziennie potrząsać słojem.
- Po tym czasie cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Owoce odsączyć na sicie, syrop przefiltrować przez gacę, dodać do spirytusu. Owoce kilka razy przepłukać przegotowaną i wystudzoną wodą. Powstały płyn przefiltrować dodać do nalewki. Odstawić na 3 tygodnie.
- Owoce przełożyć do mniejszych słoików, szczelnie zakręcić, przechowywać w chłodnym miejscu.
- Sklarowany likier przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zakręcić.
Przepraszam, ale nie rozumiem tego kroku „ syrop przefiltrować przez gacę, dodać do spirytusu. Owoce kilka razy przepłukać przegotowaną i wystudzoną wodą. Powstały płyn przefiltrować dodać do nalewki.” o co chodzi?
OdpowiedzUsuń