Lekkie, pełne smaków i zdrowe danie. Letnia przekąska na zimno, ciepły lunch lub kolacja. Kasza gryczana ugotowana na sypko z dodatkiem oliwy z pierwszego tłoczenia podana ze słodkimi buraczkami, najpierw upieczonymi później karmelizowanymi w miodzie. Dobrze się komponują z truskawkami i mozzarellą di Bufala, którą to jest produkowana z mleka bawolego, zawiera więcej wapnia i białka niż mozzarella z mleka krowiego, a mniej cholesterolu.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej Kupiec,
- 5 średnich buraków,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka posiekanego tymianku,
- oliwa,
- sól i pieprz do smaku.
Do podania:
- 200 g pokrojonych truskawek,
- 2-3 mozzarelle di bufala porwane na mniejsze kawałki.
Do przybrania:
- jadalne kwiaty i/lub zioła,
- listki nasturcji lub rukoli,
- ocet balsamiczny,
- kilka plastrów buraka.
Przygotowanie:
- Buraki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, piec 40 minut w temperaturze 220 stopni. Przestudzić, obrać, odciąć kilka plastrów buraka do przybrania, resztę pokroić w drobną kostkę wielkości ziaren kaszy.
- Kaszę wypłukać w ciepłej wodzie, odsączyć na sicie. Przełożyć do rondla, dodać łyżkę oliwy, 1/2 łyżeczki soli i dwie szklanki gorącej wody, gotować 15 minut na małym ogniu (kasza powinna wchłonąć wodę).
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać miód, ocet balsamiczny,pokrojone buraki i tymianek, dusić 2-3 minut, dodać kaszę, dusić dalej przez kolejną minutę.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć na talerz, skropić balsamico i oliwą. Przybrać plastrami buraka, kwiatami i świeżymi ziołami, podawać z mozzarellą i truskawkami.
podkradam przepis, bezapelacyjnie muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńJest pyszny :)
Usuńcoś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńTak właśnie smakuje :)
UsuńFantastyczny zestaw :) Uwielbiamy kaszę gryczaną więc musimy ten przepis wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Koniecznie! :)
Usuń