Kolejna propozycja lekkiego,wakacyjnego dania, dziki ryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno.
Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek zabieranych do pracy na drugie śniadanie lub lunch.
Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek zabieranych do pracy na drugie śniadanie lub lunch.
Składniki:
Sałatka
- 100 g Ryż Dziki Kupiec (1 torebka),
- 3 młode marchewki,
- 500 g bobu,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- garść listków mięty,
- sok i skórka otarta z cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- 1/3 łyżeczki hot madras curry,
- sól,
- cukier.
Sos
- 2 garści agrestu,
- 1 łyżka masła,
- 1 żółtko,
- gałązka świeżego estragonu,
- sól i biały pieprz.
Łosoś
- 2 kawałki.
- ugotowany i wyłuskany bób,
- agrest,
- zioła (w moim przepisie listki nasturcji, koperek),
- jadalne kwiaty (kwiaty kolendry i helichrysum tall curry zwanej kocanką),
Przygotowanie:
Sos:
- W rondlu rozgrzać masło, dodać agrest, łyżkę wody i listki estragonu. Dusić na małym ogniu do miękkości. Przetrzeć przez sito, przełożyć na patelnię, dodać rozmącone żółtko i podgrzewać stale mieszając, nie gotować! Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Jeśli agrest będzie zbyt kwaśny dodać szczyptę cukru lub odrobinę miodu.
Sałatka ryżowa
- Marchewki obrać, pokroić na paski przy pomocy obieraka do warzyw. W rondlu zagotować wodę z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Włożyć marchewki, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie.
- Do wody po marchewce wsypać umyty bób, doprowadzić do wrzenia i gotować 7 minut. Przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wystudzić i obrać.
- Ryż włożyć do wrzątku z dodatkiem soli, gotować 30 minut. Ugotowany odsączyć i wysypać z torebki.
- Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać curry, ryż, skórkę cytryny, blanszowane warzywa i podgrzać. Wymieszać z posiekaną miętą, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Przed podaniem polać sosem i przybrać.
Łosoś:
- Łososia oprószyć solą i pieprzem, gotować na parze 10-15 minut (czas uzależniony od wielkości gotowanych kawałków).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz