Podróżując po Peru miałam okazję poznać wiele egzotycznych roślin jadalnych, ciekawe odmiany ogólnie znanych warzyw, oraz jeść znakomite potrawy, m.in. peruwiańskie ceviche de corvina przygotowywane z surowych ryb. Okazało się, że można przygotować także wersję wegańską :). Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kuchnia Peruwiańska, gdzie gotują pasjonaci Ameryki Południowej i kuchni peruwiańskiej. Po małej modyfikacji dziś u nas na blogu.
Podstawą dobrego ceviche z ryb lub owoców morza są świeże produkty, a ich zdobycie nie zawsze jest proste. Wersja wegańska przygotowana z pieczarek smakuje znakomicie i nie ma większych problemów z zakupem świeżych.
Wegańskie ceviche jest idealną przekąską na upalne dni, lekkie, orzeźwiające, aromatyczne i przygotowuje się je w ciągu kilkunastu minut bez tracenia czasu na stanie w kuchni. Kwaskowa marynata cytrynowo-limonkowa z kolendrą i chilli i słodycz gotowanej kukurydzy. Jestem oczarowana przepisem i smakiem :)
Polecam!
Podstawą dobrego ceviche z ryb lub owoców morza są świeże produkty, a ich zdobycie nie zawsze jest proste. Wersja wegańska przygotowana z pieczarek smakuje znakomicie i nie ma większych problemów z zakupem świeżych.
Wegańskie ceviche jest idealną przekąską na upalne dni, lekkie, orzeźwiające, aromatyczne i przygotowuje się je w ciągu kilkunastu minut bez tracenia czasu na stanie w kuchni. Kwaskowa marynata cytrynowo-limonkowa z kolendrą i chilli i słodycz gotowanej kukurydzy. Jestem oczarowana przepisem i smakiem :)
Polecam!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 250 g surowych pieczarek,
- 2 limonki,
- 1 cytryna,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1/5 białej cebuli,
- ząbek czosnku,
- 1/2 pęczka kolendry,
- 1-2 chilli,
- 1 kolba ugotowanej kukurydzy,
- sól.
Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska
Przygotowanie:
- Pieczarki obrać, odciąć ogonki, pokroić w ósemki, włożyć do miski i posolić. Dodać czerwoną cebulę pokrojoną w pióra oraz drobno posiekaną kolendrę i chilli. Wymieszać i odstawić.
- Do blendera kielichowego wycisnąć sok z limonek i cytryny, dodać kawałek chilli, białą cebulę, kilka gałązek kolendry i sól. Dokładnie zmiksować, przecedzić przez sitko, marynatą zalać pieczarki, wymieszać i odstawić na 5-10 minut.
- Podać z kukurydzą i ewentualnie z kawałkiem gotowanego batata.
Coś dla mnie! Kocham pieczarki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/