Jaglanella to aksamitny krem z kaszy jaglanej do podania na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami, na słodko lub w wersji wytrawnej. Znakomity deser i/lub śniadanie ze świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami, ziołami lub jadalnymi kwiatami - zdrowa alternatywa dla nutelli. Wyśmienita przystawka z suszonymi pomidorami lub wędzonym łososiem. Z chłodzącymi dodatkami (np. miętą) przyniesie przyjemne orzeźwienie w upalne dni, a z chilli, imbirem, kardamonem lub cynamonem przyjemnie ogrzeje kiedy słupek rtęci zacznie spadać. Jedynym ograniczeniem przy komponowaniu tego dania jest nasza wyobraźnia :).
Dziś propozycja lekkiego deseru aromatyzowanego lawendą i miętą z pysznymi jagodami i jaglaną czekoladą, bez cukru, bez glutenu.
Czas przygotowania: 20 minut + moczenie i chłodzenie
Składniki:
Dziś propozycja lekkiego deseru aromatyzowanego lawendą i miętą z pysznymi jagodami i jaglaną czekoladą, bez cukru, bez glutenu.
Czas przygotowania: 20 minut + moczenie i chłodzenie
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Kupiec,
- 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka kokosowego,
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca,
- 10 świeżych daktyli bez pestek (do posłodzenia),
- 2-4 łyżki korabu lub ciemnego kakao,
- 200-400 g jagód,
- 5 kwiatów lawendy,
- 1 gałązka mięty,
- skórka otarta z połowy pomarańczy,
- szczypta chilli,
- szczypta soli.
Do przybrania:
- kwiaty lawendy i listki mięty.
Przygotowanie:
- Orzechy i daktyle namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Następnego dnia odsączyć na sicie, podzielić na dwie części.
- Połowę mleka kokosowego zagotować z miętą i lawendą, wystudzić pod przykryciem. Usunąć gałązki, dodać po jednej części orzechów, daktyli i połowę kaszy. Zmiksować na gładki krem (ok. 10-15 minut przy pomocy robota). Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dodać trochę wody, w której moczyły się orzechy. Do kremu dodać jagody, wymieszać łyżką, rozlać do pucharków i schłodzić w lodówce.
- Z pozostałych składników przygotować jaglaną czekoladę: zmiksować mleko, kaszę, daktyle, korab i skórką z pomarańczy z dodatkiem chilli i soli. Czekoladę rozlać na masę z jagodami, schłodzić lub od razu podać. Przed podaniem przybrać miętą i kwiatami lawendy.
pyszny jaglany deser!
OdpowiedzUsuńbardzo fajne smaki :)
Usuń