Proste i bardzo udane połączenie domowej tapenady z czarnych oliwek z bobem. Świetnie się sprawdza przy niezapowiedzianych gościach, na letnie śniadanie, kolację i jako przystawka.
Znakomita pasta do chleba, chrupiących grzanek lub wytrawnych placuszków.
Składniki:
Znakomita pasta do chleba, chrupiących grzanek lub wytrawnych placuszków.
Składniki:
- 250 g bobu,
- 1 średni słoik czarnych oliwek z pestkami,
- ok. 80 ml oliwy,
- 1 chilli,
- 1 łyżka kaparów,
- łyżka posiekanej kolendry lub mięty,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- sól i pieprz,
- 1 łyżeczka cukru,
Do podania:
- surowe pieczarki skropione sokiem z limonki,
- dowolne pieczywo.
Deseczki MeryLu handmade
Przygotowanie:
- Oliwki wypestkować (rozgnieść nożem, usunąć pestkę) zmiksować na gładką masę. Dodać drobno posiekaną chili, kapary i zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę (lub starty na tarce), oliwę i ocet, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną tapenadę można odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się połączyły.
- Bób gotować 10 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie, obrać, rozgnieść widelcem.
- Połączyć obie pasty w proporcji wg. własnych upodobań i doprawić do smaku.
- Pieczarki obrać, pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z limonki, podać do pasty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz