Najlepsze kurki to te świeże i najlepiej prosto z lasu :). Już są więc pora na kilka prostych przepisów z tymi pysznymi grzybami. Dziś pierwsza propozycja - rustykalna pasta z kurkami, dynią Hokkaido, prosciutto, gorgonzolą, rozmarynem i jabłkowym akcentem Cydr Green Mill. Szybki obiad lub kolacja pachnąca lasem :) Nie przeciągajcie gotowania, dynia i grzyby nie powinny być rozgotowane.
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 250 g makaronu farfalle,
- 200 g oczyszczonych kurek,
- 200 g dyni Hokkaido,
- 200 ml Cydr Green Mill,
- 10 plastrów prosciutto,
- sok i skórka otarta z 1 cytryny,
- 1/2 białej cebuli,
- 50 g gorgonzoli,
- 3 gałązki rozmarynu,
- 1 łyżka masła,
- sól i grubo mielony pieprz,
- oliwa,
- świeże zioła do przybrania (na zdjęciach macierzanka cytrynowa).
Przygotowanie:
- Makaron wsypać do wrzącej wody z dodatkiem soli, gotować 4 minuty krócej niż zaleca producent.
- Cebulę posiekać, dynię razem ze skórą pokroić w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), większe kurki podzielić na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości.
- W rondlu zeszklić cebulę na oliwie, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i chwilę smażyć. Dodać kurki, dynię i gałązki rozmarynu smażyć 3 minuty. Następnie dodać Cydr Green Mill, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut aż płyn odparuje.
- Łyżką cedzakową przełożyć makaron do sosu, podlać kilkoma łyżkami wody z makaronu, dodać gorgonzolę i dusić mieszając, do czasu aż ser się rozpuści.
- Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać skórkę otartą z cytryny i masło, wymieszać, podać ze świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz