Pesto pietruszkowe samo zdrowie :) inspirowane dietą śródziemnomorską. Pesto z natki pietruszki można zrobić na bazie oleju krokoszowego, oliwy z oliwek, oleju z awokado, oleju z orzechów laskowych lub innych olei tłoczonych na zimno z kolekcji Oleje Świata firmy Oleofarm. Wystarczy dodać sok z cytryny, sól i pieprz lub przygotować bogatszą wersję z dodatkiem słonecznika, migdałów, innych świeżych ziół.
Spróbujcie także z suszonymi pomidorami. W kilka sekund macie pyszne smarowidło do pieczywa, sos do makaronu lub dodatek do innych potraw np. do pieczonych burgerów z dorsza i batatów.
Składniki:
Spróbujcie także z suszonymi pomidorami. W kilka sekund macie pyszne smarowidło do pieczywa, sos do makaronu lub dodatek do innych potraw np. do pieczonych burgerów z dorsza i batatów.
Składniki:
- szklanka posiekanej natki pietruszki,
- 3 listki bazylii lub gałązka tymianku (opcjonalnie),
- 3-5 suszonych pomidorów z oleju,
- sok i skórka otarta z połówki cytryny,
- ok. 1/2 szklanki oleju krokoszowego, oleju z awokado, oleju z orzechów laskowych lub innego tłoczonego na zimno z kolekcji Oleje Świata Oleofarm,
- 2 łyżki słonecznika,
- 1 łyżka startego parmezanu,
- 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę lub starte na tarce,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Zmiksować wszystkie składniki blenderem dodając odpowiednią ilość oleju (w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać np. na smarowidło mniej, na sos do makaronu więcej).
- Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, zalane olejem.
na kanapkę, do makaronu, może mieć wiele zastosowań- super!
OdpowiedzUsuń