środa, 21 października 2015

Pesto z natki pietruszki i suszonych pomidorów

Pesto pietruszkowe samo zdrowie :) inspirowane dietą śródziemnomorską. Pesto z natki pietruszki można zrobić na bazie oleju krokoszowego, oliwy z oliwek, oleju z awokado, oleju z orzechów laskowych lub innych olei tłoczonych na zimno z kolekcji Oleje Świata firmy Oleofarm. Wystarczy dodać sok z cytryny, sól i pieprz lub przygotować bogatszą wersję z dodatkiem słonecznika, migdałów, innych świeżych ziół. 

Spróbujcie także z suszonymi pomidorami. W kilka sekund macie pyszne smarowidło do pieczywa, sos do makaronu lub dodatek do innych potraw np. do pieczonych burgerów z dorsza i batatów.



Składniki:
  • szklanka posiekanej natki pietruszki,
  • 3 listki bazylii lub gałązka tymianku (opcjonalnie),
  • 3-5 suszonych pomidorów z oleju,
  • sok i skórka otarta z połówki cytryny,
  • ok. 1/2 szklanki oleju krokoszowego, oleju z awokado, oleju z orzechów laskowych lub innego tłoczonego na zimno z kolekcji Oleje Świata Oleofarm,
  • 2 łyżki słonecznika,
  • 1 łyżka startego parmezanu,
  • 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę lub starte na tarce,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
  1. Zmiksować wszystkie składniki blenderem dodając odpowiednią ilość oleju (w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać np. na smarowidło mniej, na sos do makaronu więcej).
  2. Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, zalane olejem.


Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

1 komentarz:

  1. na kanapkę, do makaronu, może mieć wiele zastosowań- super!

    OdpowiedzUsuń