środa, 21 października 2015

Pieczone burgery z dorsza i batatów z pietruszkowym pesto

Pieczone burgery z dorsza i batatów to nasza ulubiona wersja kotletów. Są pyszne, proste i same się pieką :). Do podania w bułce, z ziemniakami, frytkami, jak to lubi. Znakomicie smakują z domowym pesto pietruszkowym.




Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 10

Składniki:

  • 1 batat (ok. 400 g),
  • 500 g płatów z dorsza,
  • 80 g wędzonego boczku,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki posiekanej kolendry (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka skórki z limonki (lub cytryny),
  • sól i pieprz kajeński do smaku.
Do podania:
  • pesto z natki pietruszki z tego przepisu,
  • cząstki limonki lub cytryny,
  • kiełki,
  • pomidorki koktajlowe.



Przygotowanie:

  1. Batata obrać, ugotować w osolonej wodzie, utłuc na puree przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
  2. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na średnim ogniu, dodać drobno posiekaną cebulę smażyć jeszcze 5 minut, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na sitku.
  3. Dorsza oczyścić, usunąć skórę i ości, mięso posiekać nożem lub rozdrobnić mikserem.
  4. Kaszę zmiksować, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  5. Uformować kotlety, wyłożyć na papier do pieczenia posmarowany oliwą. Piec 30-40 minut w 200 stopniach, 10 minut przed końcem ostrożnie przekręcić na drugą stronę.
  6. Podać z pesto pietruszkowym.







1 komentarz:

  1. Jakie delicje *.* Burgery są cudowne, a z batatami i dorszem muszą smakować obłędnie, wyglądają pięknie <3

    OdpowiedzUsuń