poniedziałek, 26 października 2015

Mojito w Hawanie [przepis]

Mojito, najsłynniejszy drink na bazie rumu pochodzący z Kuby. Serwowany w wysokich szklankach z grubym dnem, w których zmieści się dużo lodu oraz  łatwo i bezpiecznie zgnieść miętę.



Składniki: 
  • 40-50 ml Havana Club Añejo 3 años,
  • 20 ml soku z limonki,
  • 2 łyżki białego drobnego cukru,
  • 2 gałązki mięty,
  • woda gazowana,
  • 4 kostki lodu
  • cząstki limonki.
Przygotowanie:
  1. Do wysokiej szklanki z grubym dnem wsypać cukier, wlać sok, wymieszać aż cukier się rozpuści.
  2. Liście mięty zgnieść w dłoni, włożyć do szklanki nacisnąć kilka razy muddlerem lub końcem drewnianej łyżki, wymieszać.
  3. Dodać rum, kostki lodu, cząstki limonki, dopełnić wodą gazowaną, przybrać miętą.
W La Bodeguita del Medio, gdzie swoje mojito popijał Hemingway 




 Plac Katedralny, Hawana


Hawana

1 komentarz:

  1. Oj napiłabym się teraz z chęcią, bardzo lubię takie smaki :-) świetne fotki :-)

    OdpowiedzUsuń