14 października gotowaliśmy ze znawczynią kuchni regionalnych Joanną Jakubiuk, szefową kuchni restauracji Masuria Arte w Staczach. Warsztaty kulinarne "Znaj Ziemniaki" zorganizowała firma produkująca sadzeniaki Europlant, w studiu kulinarnym Little Chef w
Warszawie.
Na warsztat poszło kilka odmian ziemniaków w trzech typach kulinarnych. Koniec z ziemniaczaną nudą! jest nadzieja, że coraz częściej będziemy je spotykać na straganach i sklepowych pułkach a sprzedawcy doradzą nam, które odmiany wybrać żeby poprawić walory smakowe i estetyczne naszych potraw.
W trakcie warsztatów przygotowaliśmy kartacze, brosaniki i babkę ziemniaczaną z brokułami, a na deser słodkie rogaliki ziemniaczane i proste pączki drożdżowo ziemniaczane, na które podrzucamy Wam przepis poniżej :)
Pączki drożdżowo ziemniaczane
Składniki:
Na warsztat poszło kilka odmian ziemniaków w trzech typach kulinarnych. Koniec z ziemniaczaną nudą! jest nadzieja, że coraz częściej będziemy je spotykać na straganach i sklepowych pułkach a sprzedawcy doradzą nam, które odmiany wybrać żeby poprawić walory smakowe i estetyczne naszych potraw.
W trakcie warsztatów przygotowaliśmy kartacze, brosaniki i babkę ziemniaczaną z brokułami, a na deser słodkie rogaliki ziemniaczane i proste pączki drożdżowo ziemniaczane, na które podrzucamy Wam przepis poniżej :)
Pączki drożdżowo ziemniaczane
Receptura na pączki pochodzi z książki NIEZAPOMNIANA KUCHNIA WARMII I MAZUR, której autorką jest Małgorzata Jankowska Buttitta
Składniki:
- 500 g ugotowanych przetartych ziemniaków,
- 500 g mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 4 jajka,
- 40 g drożdży,
- sól,
- tłuszcz do smażenia,
- cukier,
- cynamon.
Przygotowanie:
- Ziemniaki w mundurkach ugotować, obrać i jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę.
- W mące zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozmieszać z pokruszonymi drożdżami i szczypta cukru. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce, a gdy wyrośnie, wymieszać z pozostałymi składnikami i czekać, aż ponownie wyrośnie. Nabierać łyżką, formować małe kuleczki i smażyć w głębokim tłuszczu.
- Wyjąć, odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Krzysztof Korolewicz, dyrektor firmy Europlant, o ziemniakach wie wszystko :)
Podlaskie kartacze
Rogaliki ziemniaczane z różą
Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni restauracji Masuria Arte w Staczach,
Podlasianka, znawczyni kuchni regionalnych, ogrodniczka, wirtuozerka
pierogów i dań z pola na stół... i brosaniki, które zostały zjedzone prosto z patelni :)
Babka z brokułami, bardzo ciekawy dodatek do dań mięsnych lub przekąska z sosami.
Ziemniaki Faszerowane/Zapiekane/Chrupiące np. z ratatouille, a na deser pączki z ziemniakami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz