Mojito, najsłynniejszy drink na bazie rumu pochodzący z Kuby. Serwowany w wysokich szklankach z grubym dnem, w których zmieści się dużo lodu oraz łatwo i bezpiecznie zgnieść miętę.
Składniki:
Składniki:
- 40-50 ml Havana Club Añejo 3 años,
- 20 ml soku z limonki,
- 2 łyżki białego drobnego cukru,
- 2 gałązki mięty,
- woda gazowana,
- 4 kostki lodu
- cząstki limonki.
Przygotowanie:
- Do wysokiej szklanki z grubym dnem wsypać cukier, wlać sok, wymieszać aż cukier się rozpuści.
- Liście mięty zgnieść w dłoni, włożyć do szklanki nacisnąć kilka razy muddlerem lub końcem drewnianej łyżki, wymieszać.
- Dodać rum, kostki lodu, cząstki limonki, dopełnić wodą gazowaną, przybrać miętą.
W La Bodeguita del Medio, gdzie swoje mojito popijał Hemingway
Plac Katedralny, Hawana
Hawana
Oj napiłabym się teraz z chęcią, bardzo lubię takie smaki :-) świetne fotki :-)
OdpowiedzUsuń