Daiquiri to popularny drink alkoholowy na bazie białego rumu i syropu cukrowego lub cukru zmiksowanego z lodem. Po raz pierwszy podano go w 1937 r. w legendarnym barze El Floridita w Hawanie. Daiquiri w wersji Papa Doble (z podwójnym rumem) często pijał Hemingway - wiedział co dobre ;).
Drink powinien być serwowany w kieliszku do martini.
Drink powinien być serwowany w kieliszku do martini.
Składniki:
- 50 ml rumu Havana Club Añejo 3 años (100 ml w wersji Papa Doble),
- 20 ml soku z limonki,
- 2 łyżki cukru,
- szklanka pokruszonego lodu,
- 1/2 łyżeczki likieru Maraschino (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera. Przełożyć do schłodzonego kieliszka.
lub
- Do shakera wlać 10 ml syropu cukrowego, sok z limonki i rum, dodać lód i dokładnie wymieszać energicznie potrząsając shakerem.
- Przelać do kieliszka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz