sobota, 17 października 2015

Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym

Fioletowe ziemniaki odkryliśmy osiem lat temu na rynku małego miasteczka w Peru - ojczyźnie ziemniaka. Widok worków napełnionych fioletowymi cudeńkami stojącymi obok worków napełnionych kolorowymi kukurydzami, egzotycznymi roślinami i wieloma innymi odmianami ziemniaków wywołał ogromne zdumienie. Sprzedawcy wiedzieli wszystko o ziemniakach i z wielką wprawą dobierali odpowiednie do planowanej potrawy.  Na naszych krajowych targowiskach królował wówczas anonimowy ziemniak.
Bez wątpienia Peruwiańczycy uwielbiają to warzywo :), nawet do zamawianych w restauracjach potraw z ryżem lub makaronem zazwyczaj dostawaliśmy frytki lub ziemniaki gotowane :).

Kilka lat później sytuacja nie uległa zbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego sprzedawcy nadal niewiele wiedzą o odmianach, które sprzedają. Poniekąd to także nasza - konsumentów wina, bo nie domagamy się tych informacji od nich kupując to co jest, "na chybił trafił", w efekcie czego nie zawsze wiemy co wyjmiemy z garnka :)

Dla ułatwienia ściągawka oraz pyszna sałatka z fioletowych ziemniaków, dostępnych w Polsce :)

Typy kulinarne ziemniaków

Typ A - sałatkowy:
Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się w potrawie. Ziemniaki dobre na sałatki, do zup i smażenia.
Odmiany: Anouschka, Belana, Regina

Typ B - ogólnoużytkowy
Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów.
Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania, Red Sonia, Jelly, Marabel, Elfe

Typ C - mączysty
Ziemniak po ugotowaniu łatwo się rozsypuje. Dobre na placki, puree, frytki i do pieczenia.
Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata, Honorata



Czas przygotowanie: 30 minut
Porcje: 4

Składniki:
  • 500 g fioletowych ziemniaków,
  • 200 g wędzonego łososia,
  • 100 g specka, 
  • Czerwona cebula,
  • 2-3 liście jarmużu,
  • 4 małe marynowane kukurydze,
  • 3 łyżki octu pomidorowego lub jabłkowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • koperek.
Do podania/przybrania:
  • jajka na twardo,
  • koperek,
  • listki buraka.

Sos pistacjowy:
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 
  • 100 g pistacji, 
  • po łyżeczce miodu, sosu sojowego, musztardy, curry, 
  • sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.


Niezłe cięcie w kuchni zapewnią noże Victorinox do kupienia w Ostrym Sklepie.

Przygotowanie:
  1. Zmiksować wszystkie składniki sosu pistacjowego, odstawić.
  2. Jaja ugotować na twardo. Cebulę pokroić w pióra i zamarynować w occie.
  3. Ziemniaki umyć, ugotować razem ze skórą, przestudzić, obrać, pokroić w kostkę.
  4. Jarmuż oderwać od grubych nerwów, wrzucić w wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować minutę, przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wstydzić i odsączyć na sicie.
  5. Speck pokroić w cienkie paski, podsmażyć na oleju, odsączyć na papierowym ręczniku.
  6. Pokroić łososia i kukurydzę, cebulę odsączyć z octu, dodać pozostałe składniki.


Tymczasem w ojczyźnie ziemniaka :)










  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz