piątek, 2 października 2015

Domowy ocet pomidorowy z macierzanką

Ocet pomidorowy można zrobić niejako przy okazji przygotowywania innych przetworów, gdzie zostają nam "pomidorowe resztki", jak np. pełne witamin skórki i miąższ przy produkcji domowego ketchupu. Można go wzbogacić mieszanką ziół lub tak jak w tym przepisie jednym gatunkiem - macierzanką. 
Domowy ocet pomidorowy jest znakomitym, aromatycznym i dość ekskluzywnym dodatkiem do sałatek i potraw wytrawnych, do przygotowania przy niewielkich nakładach pracy za kilka groszy :). W sklepach dość często można znaleźć pomidorowe maceraty tj. octy aromatyzowane pomidorami, ciekawe dodatki kulinarne, dość drogie i mające niewiele wspólnego ze 100% octem pomidorowym, wystarczy poczytać etykiety :)



Składniki:
  • 1000 ml zmiksowanych dojrzałych pomidorów i/lub pomidorowych odpadków (skórki i miąższ, bez zdrewniałej piętki),
  • garść macierzanki,
  • 5 łyżek cukru,
  • 200 ml przegotowanej i wystudzonej wody.



Przygotowanie:
  1. Wodę wymieszać z cukrem, dodać pomidory i macierzankę, przelać do słoja, nakryć kilkoma warstwami gazy i zabezpieczyć gumką recepturką. Odstawić w zacienione miejsce na tydzień, codziennie mieszać kilka razy. 
  2. Odcedzić nastaw na sicie, płyn zlać do mniejszego słoja i ponownie zabezpieczyć gazą i recepturką.
  3. Po ok. 14 dniach zlać słomkowy płyn z nad osadu i szczelnie zakręcić. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz