Domowy ketchup, czy też sos pomidorowy z pieczoną dynią i suszonymi śliwkami, jakby go nie nazywać, jest pyszny :)
Na rynku mnóstwo dojrzałych pomidorów i dyni, koniecznie zróbcie ten domowy ketchup! Aromatyczny, zdrowy i bez konserwantów. Zdecydowanie domowy ketchup Nr 1 wśród tych, które robiliśmy do tej pory. Znakomity dodatek do potraw wytrawnych, nam szczególnie przypadł do gustu z karkówką wołową długo duszoną w porto, z jajkiem przepiórki, grillowaną cukinią i rukwią wodną.
Z pomidorów usuwamy skórki i gniazda nasienne, które są znakomitym surowcem do przygotowania domowego octu pomidorowego.
Polecamy :)
Na rynku mnóstwo dojrzałych pomidorów i dyni, koniecznie zróbcie ten domowy ketchup! Aromatyczny, zdrowy i bez konserwantów. Zdecydowanie domowy ketchup Nr 1 wśród tych, które robiliśmy do tej pory. Znakomity dodatek do potraw wytrawnych, nam szczególnie przypadł do gustu z karkówką wołową długo duszoną w porto, z jajkiem przepiórki, grillowaną cukinią i rukwią wodną.
Z pomidorów usuwamy skórki i gniazda nasienne, które są znakomitym surowcem do przygotowania domowego octu pomidorowego.
Polecamy :)
Deseczki: MeryLu handmade
Porcje: 14 słoików 0,25 l
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 5 kg dojrzałych pomidorów,
- 500 g dyni,
- 350 g białej cebuli,
- 150 g suszonych śliwek,
- 120 ml octu jabłkowego,
- 50 g cukru,
- 50 ml oliwy,
- 35 g czosnku,
- 20 g gorczycy (białej lub czarnej),
- 10 g soli,
- 10 goździków,
- 1-3 chili,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 3 listki laurowe,
- 10 cm kory cynamonu,
- sól i pieprz do smaku,
- łyża oliwy i garść świeżego tymianku do pieczenia dyni.
Przygotowanie:
- Dynię umyć, przekroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki jeśli dynia jest duża, usunąć pestki. Wyłożyć na blachę do pieczenia skórą do góry, posypać tymiankiem i skropić oliwą. Piec 40 minut w 190 stopniach, po upieczeniu usunąć skórę.
- Z pomidorów usunąć czubkiem noża zdrewniałe części, sparzyć wrzątkiem i obrać. Pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
- Nasiona gorczycy zmielić w młynku do kawy, chili przeciąć wzdłuż i usunąć nasiona, śliwki pokroić w ćwiartki. Liście laurowe, goździki i cynamon położyć na kawałku gazy i zawiązać sakiewkę.
- Pomidory przełożyć do rondla, śliwki, chili, sakiewkę z przyprawami, zmieloną gorczycę, zioła prowansalskie, ocet, sól i cukier. Gotować bez przykrycia na małym ogniu.
- Kiedy pomidory się gotują rozdrobnić cebulę przy pomocy miksera, przełożyć na rozgrzaną oliwę, dusić 10 minut, dodać posiekany czosnek i dusić jeszcze 2 minuty. Dodać do pomidorów gotować dalej 15 minut.
- Usunąć sakiewkę z przyprawami, dodać dynię, zmiksować blenderem i zagotować. Gotować dalej (jeśli jest taka potrzeba) do uzyskania odpowiedniej konsystencji, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Gorący sos przelać do wyparzonych słoików i wystudzić do góry dnem.
Świetny.
OdpowiedzUsuń