9/16/2015

Domowy ketchup z pieczoną dynią i suszonymi śliwkami, najlepszy

Domowy ketchup, czy też sos pomidorowy z pieczoną dynią i suszonymi śliwkami, jakby go nie nazywać, jest pyszny :)
Na rynku mnóstwo dojrzałych pomidorów i dyni, koniecznie zróbcie ten domowy ketchup! Aromatyczny, zdrowy i bez konserwantów. Zdecydowanie domowy ketchup Nr 1 wśród tych, które robiliśmy do tej pory. Znakomity dodatek do potraw wytrawnych, nam szczególnie przypadł do gustu z karkówką wołową długo duszoną w porto, z jajkiem przepiórki, grillowaną cukinią i rukwią wodną.

Z pomidorów usuwamy skórki i gniazda nasienne, które są znakomitym surowcem do przygotowania domowego octu pomidorowego.

Polecamy :)


Deseczki: MeryLu handmade

Porcje: 14 słoików 0,25 l
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:
  • 5 kg dojrzałych pomidorów,
  • 500 g dyni,
  • 350 g białej cebuli,
  • 150 g suszonych śliwek,
  • 120 ml octu jabłkowego,
  • 50 g cukru,
  • 50 ml oliwy,
  • 35 g czosnku,
  • 20 g gorczycy (białej lub czarnej),
  • 10 g soli,
  • 10 goździków,
  • 1-3 chili,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 3 listki laurowe,
  • 10 cm kory cynamonu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyża oliwy i garść świeżego tymianku do pieczenia dyni.

Przygotowanie:
  1. Dynię umyć, przekroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki jeśli dynia jest duża, usunąć pestki. Wyłożyć na blachę do pieczenia skórą do góry, posypać tymiankiem i skropić oliwą. Piec 40 minut w 190 stopniach, po upieczeniu usunąć skórę.
  2. Z pomidorów usunąć czubkiem noża zdrewniałe części, sparzyć wrzątkiem i obrać. Pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. 
  3. Nasiona gorczycy zmielić w młynku do kawy, chili przeciąć wzdłuż i usunąć nasiona, śliwki pokroić w ćwiartki. Liście laurowe, goździki i cynamon położyć na kawałku gazy i zawiązać sakiewkę. 
  4. Pomidory przełożyć do rondla, śliwki, chili, sakiewkę z przyprawami, zmieloną gorczycę, zioła prowansalskie, ocet, sól i cukier. Gotować bez przykrycia na małym ogniu. 
  5. Kiedy pomidory się gotują rozdrobnić cebulę przy pomocy miksera, przełożyć na rozgrzaną oliwę, dusić 10 minut, dodać posiekany czosnek i dusić jeszcze 2 minuty. Dodać do pomidorów gotować dalej 15 minut.
  6. Usunąć sakiewkę z przyprawami, dodać dynię, zmiksować blenderem i zagotować. Gotować dalej (jeśli jest taka potrzeba) do uzyskania odpowiedniej konsystencji, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  7. Gorący sos przelać do wyparzonych słoików i wystudzić do góry dnem.

1 komentarz:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger