Na farmie dyni w Powsinie pod koniec września odbyły się warsztaty kulinarne w towarzystwie marek TABASCO i Kikkoman. Od ilości dyń można było dostać dyniowego zawrotu głowy, wszystkie takie piękne, każdą chciałoby się przytulić i zabrać do domu:). Pod okiem fachowców uczestnicy warsztatów przygotowali smakowite potrawy: sałatkę z pieczonej dyni; wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki; rybę w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy; dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi oraz rosti dyniowe i marynowanego indyka z patelni z ostrym sosem czekoladowym.
Dziś polecamy przepis na rosti czyli placuszki dyniowe podane z marynowanym indykiem i ostrym sosem czekoladowym.
Dziś polecamy przepis na rosti czyli placuszki dyniowe podane z marynowanym indykiem i ostrym sosem czekoladowym.
Składniki:
- 400g-500g piersi z indyka
- 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub skórki z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
- 500g dyni piżmowej
- dymka lub kolendra
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- mąka pszenna
- olej rzepakowy
- 2 banany (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła (opcjonalnie)
- kilka gałązek kolendry
Na sos
czekoladowy:
- 200ml mleka
- 1 tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej
- 2 łyżki cukru muscovado lub miodu
- 1 łyżka pulpy pomidorowej
- szczypta cynamonu
- TABASCO® Sauce
Wykonanie:
- Pierś z indyka pokrój na plastry o grubości 1-1,5cm. Zamarynuj w sosie sojowym Kikkoman i oleju rzepakowym. Odstaw na 1 godzinę lub nawet całą noc do lodówki. Dynię pokrój na paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp odrobiną soli i cukru. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dynia puści sok, ale NIE WYLEWAJ GO! Do dyni dosyp tyle mąki, aby powstało ciasto na placki.
- Placki smaż na oleju na złoty kolor.
- Czekoladę rozpuść w mleku, dodaj cukier, cynamon i pomidory. Podgotuj, a przed podaniem dopraw sosem TABASCO®.
- Plastry indyka usmaż krótko, aby wewnątrz był jeszcze soczysty.
- Wszystkie składniki skomponuj na talerzu.
Smacznego :)
Ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy
Sałatka z pieczonej dyni
Dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz