7 października 2015 r. w kompleksie barokowo-klasycystycznym Pałącu w Jabłonnie zorganizowane zostały bardzo ciekawe warsztaty kulinarne pod nazwą „POLSKIE MIĘSO - Ambrozja Smaku", nad którymi Patronat Honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki. Do udziału w wydarzeniu zostali zaproszeni przedstawiciele korpusu dyplomatycznego z całego świata, akredytowani w Polsce, w tym Ambasadorowie i ich Małżonki. Celem wydarzenia była promocja polskiego mięsa drobiowego.
Głównym punktem programu były warsztaty kulinarne
bazujące na przygotowaniu potraw z polskiego drobiu, prowadzone
przez polskich kucharzy pod kierownictwem wybitnego szefa kuchni
Artura Moroza.
Dyplomaci przygotowali między innymi: kurczaka po polsku, klastcznego de volaille, gęsie pipki, czyli gęsie żołądki z warzywami, pasztet z kaczki, pierożki z nadzieniem z pieczonej kaczki i orzechami, pierś gęsią z jabłkami i miodem pitnym, uda gęsie w kiszonej kapuście.
Do udziału w promocji polskiej tradycji kulinarnej dołączył osobiście Minister Marek Sawicki oraz Witold Choiński, którzy przygotowali uda gęsie w kiszonej kapuście.
W trakcie spotkania szef kuchni opowiadał wszystkim gościom o polskiej tradycji kulinarnej, bazującej od wieków na polskim mięsie wysokiej jakości.
Część uczestników wzięła udział w warsztatach na temat polskich nalewek, które prowadził Karol Majewski, twórca wielu znakomitych nalewek staropolskich.
Spotkanie było uatrakcyjnione również o zwiedzanie obiektu, podczas którego goście mogli poznać historię Pałacu w Jabłonnie oraz degustować nalewki staropolskie.
Dzięki Tomaszowi Prange-Barczyńskiemu z Magazynu Wino, który o winach wie wszystko, zaproszeni goście mogli poznać także znakomite wina z Polski.
„POLSKIE MIĘSO - Ambrozja Smaku” zakończyła się wspólnym, uroczystym obiadem z menu złożonym z polskiego drobiu, do którego podano wina z polskich winnic.
Podano:
Zadanie miało na celu promocję polskiego mięsa drobiowego na arenie międzynarodowej oraz umocnienie kontaktów pomiędzy przedstawicielami polskiego przemysłu mięsnego z reprezentantami ważnych dla polskiego eksportu państw.
Projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Przy okazji teko przedsięwzięcia odkryliśmy wiele ciekawych polskich produktów, m.in.:
Organizatorem spotkania był Związek „Polskie Mięso”. Za smaczną stronę odpowiadał znakomity Szef Kuchni i restaurator Artur Moroz z restauracji Bulaj. Do wykwintnych potraw serwowano polskie wina, o których opowiadał Tomasz Prange-Barczyński z Magazynu WINO , Cydr Chyliczki oraz typowo polskie trunki - nalewki, którymi częstował sam Karol Majewski, właściciel Nalewek Staropolskich.
Oczywiście w takim miejscu i przy tak wyjątkowej okazji nie mogło zabraknąć informacji o polskich książkach kucharskich i kuchni staropolskiej oraz pięknych upominków - rozpoznawalnej na całym świecie ceramiki z Zakładów Ceramicznych "Bolesławiec".
Podczas przemowy powitalnej Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, przybliżył zgromadzonemu gremium dane na temat produkcji drobiu
w Polsce. Gości przywitał także Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki.
Dyplomaci przygotowali między innymi: kurczaka po polsku, klastcznego de volaille, gęsie pipki, czyli gęsie żołądki z warzywami, pasztet z kaczki, pierożki z nadzieniem z pieczonej kaczki i orzechami, pierś gęsią z jabłkami i miodem pitnym, uda gęsie w kiszonej kapuście.
Do udziału w promocji polskiej tradycji kulinarnej dołączył osobiście Minister Marek Sawicki oraz Witold Choiński, którzy przygotowali uda gęsie w kiszonej kapuście.
W trakcie spotkania szef kuchni opowiadał wszystkim gościom o polskiej tradycji kulinarnej, bazującej od wieków na polskim mięsie wysokiej jakości.
Część uczestników wzięła udział w warsztatach na temat polskich nalewek, które prowadził Karol Majewski, twórca wielu znakomitych nalewek staropolskich.
Spotkanie było uatrakcyjnione również o zwiedzanie obiektu, podczas którego goście mogli poznać historię Pałacu w Jabłonnie oraz degustować nalewki staropolskie.
Dzięki Tomaszowi Prange-Barczyńskiemu z Magazynu Wino, który o winach wie wszystko, zaproszeni goście mogli poznać także znakomite wina z Polski.
„POLSKIE MIĘSO - Ambrozja Smaku” zakończyła się wspólnym, uroczystym obiadem z menu złożonym z polskiego drobiu, do którego podano wina z polskich winnic.
Podano:
- pasztet z kaczki serwowany z sosem z powideł śliwkowych ze starych odmian polskich śliwek z Doliny Dolnej Wisły oraz chrzanem,
- rosół z perliczki, pierożki z nadzieniem z perliczki i orzechów,
- pierś gęsi z sosem wiśniowym i powidłami śliwkowymi
- tort poziomkowy
Na koniec każdy otrzymał drobny upominek w
postaci pięknej ceramiki z Bolesławca.
Zadanie miało na celu promocję polskiego mięsa drobiowego na arenie międzynarodowej oraz umocnienie kontaktów pomiędzy przedstawicielami polskiego przemysłu mięsnego z reprezentantami ważnych dla polskiego eksportu państw.
Projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Przy okazji teko przedsięwzięcia odkryliśmy wiele ciekawych polskich produktów, m.in.:
- Nalewkę Staropolską Cztery Pory Roku na mleku, z certyfikatem Slow Food Polska,
- Miód Pitny od Macieja Jarosa, najlepszego polskiego miodosytnika,
- Powidła Gruczeńskie, produkowane przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły,
- Cydr Chyliczki, nie filtrowany i nie pasteryzowany, z mazowieckich jabłek,
- Hibernal 2014 z Winnicy Turnau, którą swoją wiedzą wspiera uznany twórca win z Nadrenii Frank Faust,
- Pinot noir 2013 z krakowskiej Winnicy Srebrna Góra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz