10/15/2015

„POLSKIE MIĘSO - Ambrozja Smaku”, warsztaty kulinerne dla Ambasadorów

7 października 2015 r. w kompleksie barokowo-klasycystycznym Pałącu w Jabłonnie zorganizowane zostały bardzo ciekawe warsztaty kulinarne pod nazwą „POLSKIE MIĘSO - Ambrozja Smaku", nad którymi Patronat Honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki. Do udziału w wydarzeniu zostali zaproszeni przedstawiciele korpusu dyplomatycznego z całego świata, akredytowani w Polsce, w tym Ambasadorowie i ich Małżonki. Celem wydarzenia była promocja polskiego mięsa drobiowego.

Organizatorem spotkania był  Związek „Polskie Mięso”. Za smaczną stronę odpowiadał znakomity Szef Kuchni i restaurator Artur Moroz z restauracji BulajDo wykwintnych potraw serwowano polskie wina, o których opowiadał Tomasz Prange-Barczyński z Magazynu WINO , Cydr Chyliczki oraz typowo polskie trunki - nalewki, którymi częstował sam Karol Majewski, właściciel Nalewek Staropolskich.  
Oczywiście w takim miejscu i przy tak wyjątkowej okazji nie mogło zabraknąć informacji o polskich książkach kucharskich i kuchni staropolskiej oraz pięknych upominków - rozpoznawalnej na całym świecie ceramiki z Zakładów Ceramicznych "Bolesławiec"






Podczas przemowy powitalnej Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, przybliżył zgromadzonemu gremium dane na temat produkcji drobiu w Polsce. Gości przywitał także Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki.


Głównym punktem programu były warsztaty kulinarne bazujące na przygotowaniu potraw z polskiego drobiu, prowadzone przez polskich kucharzy pod kierownictwem wybitnego szefa kuchni Artura Moroza. 




Dyplomaci przygotowali między innymi: kurczaka po polsku, klastcznego de volaille, gęsie pipki, czyli gęsie żołądki z warzywami, pasztet z kaczki, pierożki z nadzieniem z pieczonej kaczki i orzechami, pierś gęsią z jabłkami i miodem pitnym, uda gęsie w kiszonej kapuście. 





Do udziału w promocji polskiej tradycji kulinarnej dołączył osobiście Minister Marek Sawicki oraz Witold Choiński, którzy przygotowali uda gęsie w kiszonej kapuście. 



W trakcie spotkania szef kuchni opowiadał wszystkim gościom o polskiej tradycji kulinarnej, bazującej od wieków na polskim mięsie wysokiej jakości.



Część uczestników wzięła udział w warsztatach na temat polskich nalewek, które prowadził Karol Majewski, twórca wielu znakomitych nalewek staropolskich.




Spotkanie było uatrakcyjnione również o zwiedzanie obiektu, podczas którego goście mogli poznać historię Pałacu w Jabłonnie oraz degustować nalewki staropolskie.



Dzięki Tomaszowi Prange-Barczyńskiemu z Magazynu Wino, który o winach wie wszystko, zaproszeni goście mogli poznać także znakomite wina z Polski.



„POLSKIE MIĘSO - Ambrozja Smaku” zakończyła się wspólnym, uroczystym obiadem z menu złożonym z polskiego drobiu, do którego podano wina z polskich winnic. 


Podano:

  • pasztet z kaczki serwowany z sosem z powideł śliwkowych ze starych odmian polskich śliwek z Doliny Dolnej Wisły oraz chrzanem,
  • rosół z perliczki, pierożki z nadzieniem z perliczki i orzechów,
  • pierś gęsi z sosem wiśniowym i powidłami śliwkowymi
  • tort poziomkowy
Na koniec każdy otrzymał drobny upominek w postaci pięknej ceramiki z Bolesławca.


Zadanie miało na celu promocję polskiego mięsa drobiowego na arenie międzynarodowej oraz umocnienie kontaktów pomiędzy przedstawicielami polskiego przemysłu mięsnego z reprezentantami ważnych dla polskiego eksportu państw.

Projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.




Przy okazji teko przedsięwzięcia odkryliśmy wiele ciekawych polskich produktów, m.in.: 

  • Nalewkę Staropolską Cztery Pory Roku na mleku, z certyfikatem Slow Food Polska,
  • Miód Pitny od Macieja Jarosa, najlepszego polskiego miodosytnika,
  • Powidła Gruczeńskie, produkowane przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, 





  • Cydr Chyliczki, nie filtrowany i nie pasteryzowany, z mazowieckich jabłek,
  • Hibernal 2014 z Winnicy Turnau, którą swoją wiedzą wspiera uznany twórca win z Nadrenii Frank Faust,
  • Pinot noir 2013 z krakowskiej Winnicy Srebrna Góra. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger