Podróże kształcą (tych, którzy szukają wiedzy :).
Z moich wypraw staram się przywieźć kulinarne perełki zapakowane w słoiczki, buteleczki, pudełeczka lub chociażby przepisy
na karteczkach. Niezwykłe połączenia zwykłych składników, tworzące smakowite
potrawy lub dodatki, odmieniające codzienne jedzenie. Dla mnie mistrzami tej sztuki
łączenia są Włosi. Z kilku składników
potrafią wyczarować smakowitości, które szturmem zdobywają kubki smakowe
miłośników jedzenia na całym Świecie. Żeby ich spróbować wystarczy czasami
zorganizować wyprawę do pobliskiego marketu lub restauracji. Problem w tym,
że jak trafią na sklepowe półki nabierają niezwykłej wartości, jakby do ich
wykonania użyto wymierających gatunków lub koszt transportu naliczono od
kilkukrotnego okrążenia kuli ziemskiej. Odzwierciedla się to w niebotycznych
cenach, często nieadekwatnych do użytych składników i nakładów wykonanej pracy.
Pikantna konfitura z
naszej krajowej papryki, równie smacznej, co ta wygrzewająca się w słońcu
Toskanii :). Dodatek do dań wytrawnych i deserów, do mięs, serów, wędlin, owoców lub lodów. Piękny, krwisto czerwony
kolor, ożywiający i zachęcający do jedzenia. Za kilka złotych, przy niewielkich
nakładach pracy wyczarujecie kilka słoiczków. Przygotowując ją w domu możecie
wyregulować stopień pikanterii i słodyczy, zmniejszając lub zwiększając ilość
użytych pikantnych papryczek i cukru (stewi lub ksylitolu). Możecie przygotować
wersję łagodną lub wściekle pikantną. Koniecznie zaznaczcie to na słoiczku. To
ułatwi wam dobieranie konfitury do przygotowywanych potraw lub osób, dla
których gotujecie, bez konieczności otwierania słoika. Możecie ją zagęścić przy
użyciu dowolnego środka żelującego (polecam polską pektynę jabłkową), lub
zawekować w wersji pysznego sosu bez zagęstników.
"Wściekła papryka", znakomita, rozgrzewająca konfitura, intensywnie czerwona... jak każdy smakołyk własnoręcznie wykonany, może być miłym prezentem, nie tylko na gwiazdkę.
Ładnie zapakowane słoiczki ucieszą oko, a zawartość kubki smakowe.
Składniki:
- 6 czerwonych papryk,
- 6 czerwonych papryczek chili,
- 500 g cukru,
- 200 g pomidorów konserwowych bez skóry (jedna puszka lub słoiczek),
- 1,5 szklanki octu jabłkowego najlepiej domowego,
- 30 g pektyny jabłkowo-cytrusowa (lub innego środka żelującego).
Przygotowanie:
Umyte papryki przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne z błonami, pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować w blenderze razem z pomidorami na drobną kostkę. Przełożyć do rondla, dodać ocet, połowę cukru, gotować na małym ogniu ok. 7 minut od momentu wrzenia tj. zredukować płyn o połowę. Pektyny wymieszać z cukrem, dodać do konfitur, dobrze wymieszać, gotować 3-5 minut. Napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć, postawić do góry dnem do ostygnięcia.
Rada: zachowajcie błony i nasiona chilli, jeśli chcecie uzyskać bardziej pikantną konfiturę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz