Powitanie
jesieni: dynia, leśne grzyby, chrupiąca cukinia z nutą rozmarynu i pikantnym pieprzem. Smacznie, zdrowo, kolorowo.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 4
Składniki:
Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1 kg),
- 2 okrągłe cukinie,
- 200 g leśnych grzybów,
- 100 g startego parmezanu,
- 150 g śmietankowego serka,
- 1 szalotka,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 jaja,
- 2 łyżki mąki,
- 5 łyżek masła,
- Gałka muszkatołowa,
- Sól,
- Pieprz Cayenne,
- Oliwa,
- Kolorowy pieprz i rozmaryn do dekoracji.
Przygotowanie:
- Cukinie przeciąć na pół, wydrążyć środki, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem.
- Dynię wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą, posypać pieprzem, solą i listkami rozmarynu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Po 10 minutach pieczenia do piekarnika wstawić również miseczki z cukinii. Wystudzić, dynię zmiksować w blenderze.
- Ma maśle zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek, dodać oczyszczone i posiekane grzyby (kilka zostawić w całości do dekoracji), smażyć 10 minut, doprawić solą i pieprzem, wystudzić.
- W rondlu stopić masło, dodać mąkę, podsmażyć nie rumieniąc. Dodać serek Almette, starty parmezan, grzyby, startą gałkę muszkatołową, chwilę gotować stale mieszając. Dodać do sosu po jednym żółtku i dynię w kilku porcjach. Doprawić do smaku, wystudzić.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą dyniowo-grzybową. Napełnić foremki z cukinii, przybrać krążkami szalotki, posypać listkami rozmarynu.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ok. 30 minut, do czasu zrumienienia wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz