Prosty deser z soczystymi śliwkami pachnący migdałami i do tego zawsze wychodzi :)
Wystarczy posypać cukrem pudrem różanym lub waniliowym, albo podać z gorącym sosem owocowym.
Polecamy :)
Wystarczy posypać cukrem pudrem różanym lub waniliowym, albo podać z gorącym sosem owocowym.
Polecamy :)

Porcja: forma o średnicy 25 cm 
Czas przygotowania: 90 minut lub 50 minut z gotowego ciasta 
Składniki: 
Nadzienie: 
- 150 g masy marcepanowej
 - 100 g serka mascarpone,
 - 50 g cukru,
 - 2 jajka,
 - 3 łyżki likieru Amaretto,
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
 - szczypta cynamonu
 
Dodatkowo: 
- 500 g śliwek,
 - do posypania cukier puder różany lub zwykły.
 
Przygotowanie:
- Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
 - Zmiksuj wszystkie składniki nadzienia.
 - Na gorące ciasto wylej nadzienie i wyłóż śliwki pokrojone na ćwiartki, piecz w 175 stopniach przez 35 minut.
 - Przestudź i posyp cukrem pudrem.
 

mój mąż za marcepan dałby się pokroić ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie;)
Marcepan... to co tygrysy lubią najbardziej ;), dziękuję za zaproszenie, już idę :)
UsuńA czy bez likieru wyjdzie? Czy wtedy trzeba dodac jakis inny mokry skladnik?
OdpowiedzUsuńMożna dodać 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego :)
Usuń