11/10/2015

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Proste i pyszne domowe pieczywo w stylu włoskim... nie ma się co rozpisywać :) Polecamy!



Porcje: forma o średnicy 26 cm
Czas przygotowania: 170 - 210 minut

Składniki:
  • 500 g mąki, 
  • 130 ml piwa,
  • 100 ml letniej wody,
  • 80 ml oliwy,
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 10 g soli,
  • łyżeczka cukru, 
  • 16-20 szt. pomidorków koktajlowych,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • gruba sól do posypania (ewentualnie).



Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, na środku zrobić wgłębienie. Drożdże wymieszać z letnią woda i cukrem, wlać do wgłębienia w mące, odstawić na 5 minut.
  2. Dodać piwo, oliwę i czosnek starty na tarce, wyrabiać 10 minut. Przełożyć do miski, nakryć lniana ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. 
  3. Ciasto ponownie wyrabiać przez 5 minut, przełożyć do formy wyłożonej natłuszczonym papierem, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
  4. W focacci zrobić wgłębienia, w każde włożyć pomidorka lub kawałek gałązki rozmarynu, ewentualnie posypać grubą solą morską. Piec w piekarnuiku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger