Gravlax z wiśniówką, znakomita przekąska na co dzień i od święta, pomysł na świąteczne danie, podany z sosem jogurtowo-chrzanowym z dodatkiem kiszonych buraków. Czasami znakomite potrawy są bardzo proste w przygotowaniu, czemu częściej nie podawać ich na stół?
Sprawdźcie ten przepis koniecznie :)
Sprawdźcie ten przepis koniecznie :)
Czas przygotowania:
Składniki:
- 300 g surowego łososia ze skórą,
- 2 buraki starte na tarce,
- 3 łyżki soli morskiej,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 1 pęczek koperku,
- 30 ml wiśniówki,
- skórka z połowy cytryny,
Sos chrzanowy z kiszonymi burakami
- 180 g gęstego jogurtu,
- 3 łyżki soku z kiszonych buraków,
- 2 plastry kiszonych buraków (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka chrzanu,
- cukier, sól i pieprz do smaku.
Jadalna ziemia
- 50 g pumpernikla,
- 10 g orzechów włoskich,
- 1 łyżka tartego parmezanu.
Do przybrania
- zioła i czerwony kawior.
Przygotowanie:
- Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem, położyć ma foli spożywczej skórą do dołu. Natrzeć mieszanką soli, cukru, wiśniówki i skórki z cytryny. Na wierzchu wyłożyć starte buraki i szczelnie owinąć folią. Obciążyć i wstawić do lodówki na 48 godzin.
- Z łososia usunąć marynatę, odciąć skórę, osuszuć ręcznikiem. Posiekać koperek i wyłożyć na rybę, przed podaniem pokroić w cienkie plastry.
- Sos: zmiksować wszystkie składniki, doprawić do smaku.
- Jadalna ziemia: zmiksować wszystkie składniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz