poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Cukier różany

Cukier różany jest bardzo prosty w przygotowaniu i pojawia się bardzo często w moich przepisach. Do jego przygotowania polecam płatki dziko rosnącej róży pomarszczonej (duże, o intensywnym zapachu i kolorze) lub róży dzikiej, o mniej intensywnym kolorze i zapachu ale bardziej rozpowszechnionej na terenie Polski.

Metody przygotowania są dwie. Płatki trzeba pozbawić białych (gorzkawych) końcówek, zmielić w mikserze i wymieszać cukrem. Ja przygotowuje cukier różany susząc płatki, które później przesypuje cukrem. Najczęściej używam go w postaci cukru pudru, w tym celu przed użyciem miksuje potrzebną porcję w młynku do kawy.




Czas przygotowania: 2 minuty

Składniki:
  • 2 szklanki cukru (białego lub trzcinowego),
  • 1 szklanka suszonych płatków róży.
Przygotowanie:
  1. Płatki wsypać do słoika, przesypując je cukrem.
  2. Przechowywać szczelnie zamknięty, przed użyciem zmielić potrzebną porcję w młynku do kawy lub użyć bez mielenia.



2 komentarze:

  1. Pierwszy raz słyszę o takim cukrze :D Śliczny kolorek i do tego tak pięknie podany :3 Pozdrawiam, http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znakomicie zastępuje cukier waniliowy :)

      Usuń