Intensywnie pomarańczowe kwiaty nagietka, które dość często rozweselające nasze ogrody i tarasy, są znakomitym surowcem powszechnie wykorzystywanym w lecznictwie i kosmetyce, znacznie rzadziej w kuchni.
Mają silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, leczą stany zapalne, będą pomocne przy zapaleniu gardła, pomogą w dolegliwościach żołądkowych i przy walce z zapaleniem spojówek. Stymulują układ immunologiczny i zwiększają odporność organizmu (podobnie jak żeń-szeń). Wspomagają pracę wątroby, działają rozkurczowo i uspokajająca, łagodzą kobiece dolegliwości, w tym objawy PMS. Przyśpieszają gojenie się ran, są zbawienne dla skóry problematycznej. Wieczorna kąpiel w płatkach nagietka przyniesie odprężenie, poprawi nastrój oraz nawilży skórę i doda jej blasku.
Pomarańczowe płatki można dodawać do sałatek i deserów, wykorzystać do dekoracji potraw lub jako barwnik spożywczy.
Tarta z morelami pięknie się komponuje z pomarańczowymi nagietkami i cukrem pudrem różanym. Dziś proponuję przygotować ją z prostym kremem budyniowym na mleku z nerkowców i podać z sosem owocowym np. z wiśniowym cassisem.
Porcje: forma 23 cm
Krem budyniowym:
Mają silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, leczą stany zapalne, będą pomocne przy zapaleniu gardła, pomogą w dolegliwościach żołądkowych i przy walce z zapaleniem spojówek. Stymulują układ immunologiczny i zwiększają odporność organizmu (podobnie jak żeń-szeń). Wspomagają pracę wątroby, działają rozkurczowo i uspokajająca, łagodzą kobiece dolegliwości, w tym objawy PMS. Przyśpieszają gojenie się ran, są zbawienne dla skóry problematycznej. Wieczorna kąpiel w płatkach nagietka przyniesie odprężenie, poprawi nastrój oraz nawilży skórę i doda jej blasku.
Pomarańczowe płatki można dodawać do sałatek i deserów, wykorzystać do dekoracji potraw lub jako barwnik spożywczy.
Tarta z morelami pięknie się komponuje z pomarańczowymi nagietkami i cukrem pudrem różanym. Dziś proponuję przygotować ją z prostym kremem budyniowym na mleku z nerkowców i podać z sosem owocowym np. z wiśniowym cassisem.
Porcje: forma 23 cm
Czas przygotowania: 100 minut
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej,
- 120 g zimnego masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżka zimnej maślanki lub wody,
- szczypta soli.
Krem budyniowym:
- 200 ml mleka z nerkowców,
- 100 g masła,
- 2 zółtka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 5 łyżek brązowego cukru (lub do smaku),
- 500 g moreli,
- płatki nagietków do przybrania,
- cukier puder różany do posypania.
Sos wiśniowy cassis:
- 300 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych),
- 100 ml casissa,
- 3 łyżki owoców czarnej porzeczki, które pozostały po przygotowaniu cassisa (opcjonalnie),
- cukier do smaku.
Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska
Przygotowanie:
Ciasto
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i maślankę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami foli spożywczej) na placek większy od średnicy formy. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Morele umyć, osuszyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki.
- Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia, piec 15 minut w 200 stopniach, po upieczeniu usunąć obciążenie.
Krem
- W między czasie przygotować krem. Budynie wymieszać dokładnie z mlekiem nerkowcowym i cukrem, zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wymieszać z kawałkami masła i żółtkami, przestudzić.
- Krem przełożyć na podpieczony spód, na wierzchu rozłożyć morele, piec 40 minut w 180 stopniach. Wyjąc z piekarnika, posypać cukrem pudrem różanym, wystudzić.
Sos wiśniowy cassis
- Wiśnie i macerowane porzeczki zasypać cukrem, gotować na małym ogniu 10 minut.
- Pod koniec gotowania dodać likier porzeczkowy, całość zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagotować i zredukować do odpowiedniej konsystencji.
Ciasto podać z gorącym lub zimnym sosem, przed podaniem posypać płatkami nagietka.
Wygląda ślicznie, letnio i bardzo apetycznie :) Lubię takie ciacha.. A tak rzadko mam okazję je jeść :/
OdpowiedzUsuń