Osobiście nie przepadam za piwem podawanym z syropami smakowymi, z jednym wyjątkiem :)
Piwny spritz - to propozycja podania piwa w stylu lambic z domowym syropem z jarzębiny, pomarańczą i kostkami lodu. Lambic, piwo fermentujące z udziałem dzikich drożdży i bakterii, świetnie się odnajduje w towarzystwie naturalnego syropu z roślin dziko rosnących.
I na tym można by poprzestać, bo już w tym prostym połączeniu kilku składników mamy rewelacyjne zestawienie smaków i aromatów. Kwaskowate, wytrawne piwo oraz słodki, z wyraźną goryczką syrop jarzębinowy (zastępujący aperol), piękne nuty owocowe i kwiatowe podkręcone pomarańczą.
Piwny spritz proponuję podać w szklankach z podwójną ścianką, dzięki czemu nie będziecie ogrzewać drinka dłońmi. Znakomicie smakuje w towarzystwie lodów pomarańczowych.
Lambic w czystej postaci również będzie dobrze smakował z lodami pomarańczowymi polanymi syropem jarzębinowym. Jeśli nie macie jarzębiny możecie dodać do przygotowanych lodów więcej skórki z pomarańczy.
Piwny spritz - to propozycja podania piwa w stylu lambic z domowym syropem z jarzębiny, pomarańczą i kostkami lodu. Lambic, piwo fermentujące z udziałem dzikich drożdży i bakterii, świetnie się odnajduje w towarzystwie naturalnego syropu z roślin dziko rosnących.
I na tym można by poprzestać, bo już w tym prostym połączeniu kilku składników mamy rewelacyjne zestawienie smaków i aromatów. Kwaskowate, wytrawne piwo oraz słodki, z wyraźną goryczką syrop jarzębinowy (zastępujący aperol), piękne nuty owocowe i kwiatowe podkręcone pomarańczą.
Piwny spritz proponuję podać w szklankach z podwójną ścianką, dzięki czemu nie będziecie ogrzewać drinka dłońmi. Znakomicie smakuje w towarzystwie lodów pomarańczowych.
Lambic w czystej postaci również będzie dobrze smakował z lodami pomarańczowymi polanymi syropem jarzębinowym. Jeśli nie macie jarzębiny możecie dodać do przygotowanych lodów więcej skórki z pomarańczy.
Porcje: 3-4
Czas przygotowania: spritz 3 minuty, lody 1 godzina
Składniki:
Piwny spritz
- 750 ml piwa w stylu lambic,
- 80 ml syropu jarzębinowego,
- 90 mi wody sodowej (opcjonalnie),
- plastery pomarańczy,
- 4 małe paski skórki z pomarańczy,
- kostki lodu,
- kwiaty nasturcji lub tymianku do przybrania (opcjonalnie).
Lody pomarańczowe
- 2 pomarańcze,
- 250 ml śmietany 36%,
- 150 ml tłustego mleka,
- 50 g cukru.
Przygotowanie:
Piwny spritz
- Do szklanek wlać syrop jarzębinowy, włożyć kostki lodu i kawałek skórki z pomarańczy, zalać piwem.
- Przybrać połówką plastra pomarańczy i kwiatem nasturcji.
Lody pomarańczowe
- Schłodzić wszystkie składniki. Zetrzeć skórką z wyszorowanych i sparzonych pomarańczy. Owoce obrać i wyciąć fileciki (sam miąższ beż białej błony).
- Ubić śmietanę. Zmiksować pomarańcze z ubitą śmietaną mlekiem i cukrem, dodać otartą skórkę, wymieszać, schłodzić w lodówce do 10 stopni.
- Masę przelać do maszynki i ukręcić lody. Jeśli nie macie maszynki do lodów masę trzeba przelać do płaskiego pojemnika i mrozić w zamrażarce ok. 4 godziny, co pół godziny przemieszać łyżką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz