Jarzębina to znakomity surowiec do wyrobu dżemów, konfitur i leczniczych wywarów. Ogólnie dostępna, bezpłatna, doskonałe źródło witaminy C i beta-karotenu. Należy do tych roślin, które leczą i wzmacniają organizm. Wypad za miasto to dobra okazja na poszukanie drzewek oblepionych jaskrawymi koralami w miejscach niezanieczyszczonych, z dala od zakładów przemysłowych i dróg.
Syrop jarzębinowy to kolejny pomysł na przerobienie owoców jarzębiny, na głowę bije wszelkie przemysłowe syropy smakowe. Można go dodawać do ciepłych i zimnych napoi. Nawet lekko wyczuwalna goryczka może być jego wielką zaletą, która znakomicie sprawdzi się w koktajlach i drinkach do których zazwyczaj dodajemy aperol. Syrop jarzębinowy możemy również wzbogacić dodatkiem ziół, przypraw lub innych owoców. Owoce obgotowane w syropie i sam syrop można przechowywać w lodówce.
Dojrzałe owoce przed przerobieniem trzeba zmrozić w zamrażarce. Ja zbieram całe kiści z kawałkiem gałązki, płuczę w zimnej wodzie i zamrażam na dwa dni. Po tym czasie zamrożone owoce odrywam od kiści, ale można je też oderwać przed mrożeniem.
Syrop jarzębinowy to kolejny pomysł na przerobienie owoców jarzębiny, na głowę bije wszelkie przemysłowe syropy smakowe. Można go dodawać do ciepłych i zimnych napoi. Nawet lekko wyczuwalna goryczka może być jego wielką zaletą, która znakomicie sprawdzi się w koktajlach i drinkach do których zazwyczaj dodajemy aperol. Syrop jarzębinowy możemy również wzbogacić dodatkiem ziół, przypraw lub innych owoców. Owoce obgotowane w syropie i sam syrop można przechowywać w lodówce.
Dojrzałe owoce przed przerobieniem trzeba zmrozić w zamrażarce. Ja zbieram całe kiści z kawałkiem gałązki, płuczę w zimnej wodzie i zamrażam na dwa dni. Po tym czasie zamrożone owoce odrywam od kiści, ale można je też oderwać przed mrożeniem.
Porcja: 300 ml
Czas przygotowania: 2 dni
Składniki:
- 600 ml wody,
- 300 g jarzębiny,
- 250-350 g brązowego cukru diamant,
- skórka obrana z jednej pomarańczy,
- 2 gałązki rozmarynu.
Przygotowanie:
- Owoce zmrozić na dwa dni. Rozmrożone włożyć do rondla razem z pozostałymi składnikami, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i podgrzewać (bez gotowania, bez przykrycia) przez 30 minut. Odstawić.
- Następnego dnia czynność powtórzyć.
- Gorący syrop przecedzić na sicie, przelać do wyparzonej butelki lub małych słoiczków. Można go pasteryzować na sucho (gorący szczelnie zamknąć w słoikach, wystudzić do góry dnem), lub wystudzić i przechowywać w lodówce.
Ciekawe, słyszałam już o dżemie z jarzębiny, ale jeszcze się nie odważyłam...
OdpowiedzUsuńPolecam, możesz zacząć od zakupu słoiczka dżemu jarzębinowego w sklepie i sprawdzenia czy takie smaki Ci odpowiadają :)
UsuńJa zrobiłam kiedyś naleweczke. Oryginalny smak.
OdpowiedzUsuńTabletki na zatoki są powszechnie stosowane w celu złagodzenia objawów zatokowych, takich jak ból głowy, uczucie ucisku w okolicy czoła i policzków, a także zablokowanie nosa. Te leki działają przeciwdrobnoustrojowo i przeciwzapalnie, redukując obrzęk błony śluzowej zatok i ułatwiając oddychanie. Stosowanie tabletek na zatoki jest zalecane w przypadku, gdy domowe metody leczenia, takie jak inhalacje czy ciepłe kompresy, nie przynoszą oczekiwanych efektów.
OdpowiedzUsuń