czwartek, 30 lipca 2015

Mleko z nerkowców

Kto jeszcze nie wie jak smakuje mleko z nerkowców to zachęcam do przygotowania porcji. Mleko z nerkowców jest bardziej delikatne w porównaniu z innymi roślinnymi. Można je dokładnie zblendować i rozcieńczyć, można też mleko przecedzić przez ściereczkę a z pozostałej masy przygotować znakomity kremowy ser nerkowcowy. Mleko z nerkowców można słodzić, solić i aromatyzować przyprawami.

Polecam :)


Porcja: 1000 ml
Czas przygotowania: 180 minut

Składniki:

  • 100 g orzechów nerkowców,
  • 900 ml przegotowanej zimnej wody,
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie).
Przygotowanie:
  1. Orzechy wypłukać, zalać wodą, moczyć min. 2 godziny.
  2. Zblendować z wodą, w której się moczyły i cukrem. Jeśli Wasz blender nie miksuje zbyt dokładnie przelać mleko przez ściereczkę wyłożoną na sicie. Przechowywać w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz