Pracujemy nad prostymi daniami, które można podać na co dzień i od święta. Znakomita jagnięcina w chrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego.
Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy, dobra będzie też skórka cytryny. Kropką nad "i" będzie przepyszny sos śliwkowy na czerwonym winie.
Wszystkie potrzebne produkty kupiliśmy nie wychodząc z domu w sklepie internetowym Frisco.pl, wygodna alternatywa nie tylko dla weekendowego i przedświątecznego stania w kolejkach :)
Panierka:
Sos winny z suszonymi śliwkami:
Przygotowanie:
Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy, dobra będzie też skórka cytryny. Kropką nad "i" będzie przepyszny sos śliwkowy na czerwonym winie.
Wszystkie potrzebne produkty kupiliśmy nie wychodząc z domu w sklepie internetowym Frisco.pl, wygodna alternatywa nie tylko dla weekendowego i przedświątecznego stania w kolejkach :)
Czas przygotowania: 130 minut
Składniki:
Składniki:
- udziec jagnięcy bez kości ok. 1,5 kg,
- 5 ząbków czosnku,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 4 gałązki tymianku,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz.
Panierka:
- 200 g białego pieczywa,
- garść natki pietruszki,
- skórka otarta z pigwy,
- 2 łyżki posiekanych liści selera naciowego,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 4 gałązki tymianku,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon.
Sos winny z suszonymi śliwkami:
- 300 ml czerwonego wina wytrawnego,
- 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli,
- 6 suszonych śliwek kalifornijskich,
- 2 łyżki tłuszczu z pieczenia,
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Oczyść mięso z błon. Zrób nacięcia czubkiem noża, w nacięcia włóż plastry czosnku. Mięso natrzyj solą i pieprzem, skrop oliwą. W rozcięciu po kości umieść rozmaryn i tymianek.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, mięso połóż na ruszcie, pod spodem umieść blachę na wytapiający się tłuszcz. Piecz 1,5 godziny, kilka razy polej mięso wytopionym tłuszczem.
- Przygotuj panierkę - pieczywo zmiksuj z ziołami, skórką z pigwy, mieloną papryką i oliwą.
- Wyjmij mięso, posmaruj wymieszaną musztardą, posyp kruszonką. Piecz dalej w temperaturze 60 stopni przez 30-40 minut.
- Na tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj pokrojone śliwki i pozostałe składniki, gotuj na średnim ogniu, zredukuj płyn o połowę.
- Przetrzyj przez sito na gładką masę, dopraw do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz