poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków

Intensywnie pomarańczowe kwiaty nagietka, które dość często rozweselające nasze ogrody i tarasy, są znakomitym surowcem powszechnie wykorzystywanym w lecznictwie i kosmetyce, znacznie rzadziej w kuchni.

Mają silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, leczą stany zapalne, będą pomocne przy zapaleniu gardła, pomogą w dolegliwościach żołądkowych i przy walce z zapaleniem spojówek. Stymulują układ immunologiczny i zwiększają odporność organizmu (podobnie jak żeń-szeń). Wspomagają pracę wątroby, działają rozkurczowo i uspokajająca, łagodzą kobiece dolegliwości, w tym objawy PMS. Przyśpieszają gojenie się ran, są zbawienne dla skóry problematycznej. Wieczorna kąpiel w płatkach nagietka przyniesie odprężenie, poprawi nastrój oraz nawilży skórę i doda jej blasku.

Pomarańczowe płatki można dodawać do sałatek i deserów, wykorzystać do dekoracji potraw lub jako barwnik spożywczy.

Tarta z morelami pięknie się komponuje z pomarańczowymi nagietkami i cukrem pudrem różanym. Dziś proponuję przygotować ją z prostym kremem budyniowym na mleku z nerkowców i podać z sosem owocowym np. z wiśniowym cassisem.


Porcje: forma 23 cm 
Czas przygotowania: 100 minut

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g zimnego masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżka zimnej maślanki lub wody,
  • szczypta soli.


Krem budyniowym:
  • 200 ml mleka z nerkowców,
  • 100 g masła,
  • 2 zółtka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 5 łyżek brązowego cukru (lub do smaku),
  • 500 g moreli,
  • płatki nagietków do przybrania,
  • cukier puder różany do posypania.
Sos wiśniowy cassis:
  • 300 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych),
  • 100 ml casissa,
  • 3 łyżki owoców czarnej porzeczki, które pozostały po przygotowaniu cassisa (opcjonalnie),
  • cukier do smaku. 


Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska

Przygotowanie:

Ciasto
  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i maślankę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami foli spożywczej) na placek większy od średnicy formy. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i odstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Morele umyć, osuszyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki.
  3. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia, piec 15 minut w 200 stopniach, po upieczeniu usunąć obciążenie. 
Krem
  1. W między czasie przygotować krem. Budynie wymieszać dokładnie z mlekiem nerkowcowym i cukrem, zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wymieszać z kawałkami masła i żółtkami, przestudzić.
  2. Krem przełożyć na podpieczony spód, na wierzchu rozłożyć morele, piec 40 minut w 180 stopniach. Wyjąc z piekarnika, posypać cukrem pudrem różanym, wystudzić.
Sos wiśniowy cassis
  1. Wiśnie i macerowane porzeczki zasypać cukrem, gotować na małym ogniu 10 minut.
  2. Pod koniec gotowania dodać likier porzeczkowy, całość zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagotować i zredukować do odpowiedniej konsystencji. 
Ciasto podać z gorącym lub zimnym sosem, przed podaniem posypać płatkami nagietka.



1 komentarz:

  1. Wygląda ślicznie, letnio i bardzo apetycznie :) Lubię takie ciacha.. A tak rzadko mam okazję je jeść :/

    OdpowiedzUsuń