11/29/2016

Nalewka z głogu pieczonego z rodzynkami

Nalewka z głogu pieczonego z rodzynkami
Nalewka z pieczonych owoców głogu z dodatkiem rodzynek i wanilii.

Zobacz także >>> nalewka głogowa korzenno-pomarańczowa

11/28/2016

Curry z batatów i kalafiora z kulkami wołowymi

Curry z batatów i kalafiora z kulkami wołowymi
Podjęliśmy wyzwanie Rama Smaż jak szef kuchni 100 pomysłów na... i sprawdziliśmy czy Rama Smaż jak szef kuchni - polecana przez Pascala Brodnickiego jest faktycznie taka dobra... i wysmażyliśmy dla Was soczyste kulki wołowe zatopione w aromatycznym i rozgrzewającym curry z batatów i kalafiora. 
Wołowinę wyrobiliśmy m.in. z sokiem z limonki, sosem rybnym i sosem sojowym, czyli płynami, które podczas smażenia powodują rewolucję na kuchence i pryskanie tłuszczu. Rama Smaż jak szef kuchni klasyczna, którą testowaliśmy, to mix olejów wysokiej jakości (rzepakowego i słonecznikowego) faktycznie nie pryska podczas smażenia. Obsmażanie mięsa jak i wilgotnych warzyw nie niesie ze sobą spustoszenia i bałaganu. Dzięki temu było mniej sprzątania po naszym gotowaniu a curry przypadło do gustu wszystkim domownikom.   


11/19/2016

Bezglutenowe gofry kokosowe z sosem pomarańczowym

Bezglutenowe gofry kokosowe z sosem pomarańczowym
Bezglutenowe gofry samo zdrowie, dużo w nich kokosa :)  jest mąka kokosowa, cukier i mleczko, a w sosie pomarańczowym zamiast masła znajdziecie olej kokosowy. Jeśli gluten Wam nie przeszkadza możecie mąkę ryżową zamienić na pszenną.
Przepis inspirowany tajskimi zielonymi naleśnikami barwionymi liśćmi pandanu, o które u nas dość trudno więc do zabarwienia użyliśmy młodego jęczmienia w proszku.  




11/15/2016

Zupa rybna z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kolendrą

Zupa rybna z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kolendrą
Tajska zupa w kilkanaście minut :) 


11/02/2016

Pikantne jesienne krewetki z dynią i grzybami w aromatycznym sosie TomYum

Pikantne jesienne krewetki z dynią i grzybami w aromatycznym sosie TomYum
Krewetki z dynią zatopione w kremowym sosie Tom Yum skutecznie rozgrzeją Cię w chłodne jesienne dni.


Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger