Bezglutenowe gofry samo zdrowie, dużo w nich kokosa :) jest mąka kokosowa, cukier i mleczko, a w sosie pomarańczowym zamiast masła znajdziecie olej kokosowy. Jeśli gluten Wam nie przeszkadza możecie mąkę ryżową zamienić na pszenną.
Przepis inspirowany tajskimi zielonymi naleśnikami barwionymi liśćmi pandanu, o które u nas dość trudno więc do zabarwienia użyliśmy młodego jęczmienia w proszku.
Przepis inspirowany tajskimi zielonymi naleśnikami barwionymi liśćmi pandanu, o które u nas dość trudno więc do zabarwienia użyliśmy młodego jęczmienia w proszku.
Gofry:
- 100 g mąki kokosowej House of Asia
- 100 g mąki ryżowej
- 400 ml mleka kokosowego House of Asia
- 120 g oleju kokosowego House of Asia
- 2 jajka
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki ksylitolu lub nielegalne cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia
- Szczypta soli
- Woda (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko kokosowe, płynny olej kokosowy, ksylitol, żółtka, banan, wanilię i młody jęczmień. Zmiksuj na jednolitą masę, odstaw na 30 minut. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj kilka łyżek wody.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, przy pomocy łopatki delikatnie połącz z masą.
- Gofrownicę smaruj płynnym olejem kokosowym, piecz gofry po 3 minuty. Wystudź na kratce!
Sos pomarańczowy:
- 4 pomarańcze
- 50 g oleju kokosowego House of Asia
- 30 g cukru kokosowego House of Asia
Przygotowanie:
- Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę, wszystkie obierz i wytnij fileciki, z resztek wyciśnij sok.
- Na patelni zagotuj olej z cukrem i sokiem pomarańczowym, zredukuj płyn o połowę.
- Dodaj skórki z pomarańczy i fileciki. Gofry przełóż na talerze, polej sosem pomarańczowym, ewentualnie przybierz owocami i listkami świeżych ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz