Tajska zupa w kilkanaście minut :)
Składniki:
- 800 g ryb (np. amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry
- 1 litr wody lub bulionu warzywnego
- 400 ml mleczka kokosowego House of Asia
- 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
- 1 cebula posiekana
- 3 ząbki czosnku w plastrach
- ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia
- 1-2 chili pokrojone
- 4 liście limonki kaffir House of Asia
- 3 łyżki sosu rybnego House of Asia
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone na kawałki
- 2 marchewki i 1 pietruszka pokrojone w słupki
- ½ szklanki zielonego lub cukrowego groszku
- 2 cm imbiru startego
- sok z limonki do smaku
- 2 łyżki oleju kokosowego House of Asia
- szczypta cukru
Do podania:
- ryż jaśminowy
- posiekana kolendra, tajska bazylia lub natka pietruszki
- chili w plastrach
- dymka
Przygotowanie:
- W rondlu na zupę podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Dodaj pastę curry, połowę mleka, liście kafiru, chili, imbir i rozgniecioną trawę cytrynową, kiedy zacznie pachnieć dodaj pozostałe warzywa (z wyjątkiem pomidorów), duś 2 minuty, dodaj wodę i resztę mleka, zagotuj.
- Dodaj ryby pokrojone w ok. 4-cm kawałki, gotuj 5 minut. Dodaj pomidory, dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki, solą i szczyptą cukru, zagotuj.
- Przed podaniem posyp zieleniną i chili. Podaję z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz