Krewetki z dynią zatopione w kremowym sosie Tom Yum skutecznie rozgrzeją Cię w chłodne jesienne dni.
Porcja: 2 osoby
Składniki:
- ½ słoika pasty TomYum House of Asia
- 1 Mleczko kokosowe House of Asia
- 12 dużych surowych krewetek
- 1 szkl. grzybów (enoki, pieczarki, boczniaki itp.)
- ½ szkl. dyni pokrojonej w drobną kostkę
- 1 limonka
- świeża chili
- szalotka lub dymka
- świeża tajska bazylia
- 2 łyżki Oleju kokosowego House of Asia
- Pieprz
- Cukier kokosowy House of Asia i sól do smaku
- Do podania ryż jaśminowy.
Przygotowanie:
- Dynię usmaż do miękkości na oleju kokosowym, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z limonki. Dodaj pastę Tom Yum i połowę mleka, smaż chwilę aż zacznie pachnieć. Dodaj oczyszczone krewetki i mleko kokosowe do uzyskania oczekiwanej konsystencji, doprowadź do wrzenia, gotuj 1-2 minuty.
- Przełóż do misek, na wierzchu połóż grzyby, plastry szalotki i chili oraz sporą porcję świeżej bazylii tajskiej. Podaj z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz