Przepis bierze udział w konkursie "Przepis Godny Mistrza", potrawa przygotowana przy pomocy narzędzi dostępnych na stronie Hendi.
Mus z pieczonej jarzębiny i pigwowca z wanilią
- ½ szkl. oczyszczonych korali jarzębiny
- 5 owoców pigwowca
- 1 duże jabłko
- sok z jednej pomarańczy
- ½ łaski wanilii
- 20 g cukru
- 20 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu
- Oczyszczone korale jarzębiny, pigwowce pokrojone w plastry i jabłko obrane i pokrojone w kostkę wyłóż na papier do pieczenia, posyp 2 łyżkami cukru, piecz 30 minut w 190’C.
- Przełóż do rondla, dodaj nalewkę, flambiruj. Dodaj sok z pomarańczy, cukier, nasiona z wanilii, gotuj 5 minut bez przykrycia, zmiksuj, przetrzyj przez sito, ewentualnie dosłódź.
Foie gras
- 500 g surowej tuczonej wątróbki kaczej
- 50 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- Sól i pieprz
- Wątróbkę oczyść z żył i nerwów, skrop nalewką, dopraw solą, pieprzem i cukrem, marynuj 30 minut.
- Ciasno zawiń w folię formując roladę, gotuj 40 minut w 75’C. Ugotowany pasztet odstaw do schłodzenia na kilka godzin.
Do przybrania
- Lukrowane fiołki - przepis
- Zielenina, pieczone plastry pigwowca, różowy pieprz,tymianek
- Do podania grzanki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz