Nalewka z pieczonych owoców głogu z dodatkiem rodzynek i wanilii.
Zobacz także >>> nalewka głogowa korzenno-pomarańczowa
Zobacz także >>> nalewka głogowa korzenno-pomarańczowa
Składniki:
- 1 kg owoców głogu
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
- 300 g cukru
- 1 szklanka rodzynek
- 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
- Umyte i odsączone owoce głodu wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175'C na 10 minut. Wystudzone owoce przełóż do wyparzonego słoja, dodaj rodzynki i wanilię, zalej spirytusem i jedną szklanką przegotowanej zimnej wody, odstaw na 3 tygodnie. Codziennie potrząsaj słojem.
- Zlej płyn z nad owoców, szczelnie zamknij. Owoce zalej szklaną wrzącej wody, potrząśnij słojem, odstaw na 2 godziny, przefiltruj płyn przez filtr do kawy, dodaj do nalewki.
- Pozostałą wodę zagotuj z cukrem, wystudź, dodaj do nalewki, odstaw na miesiąc. Przefiltruj, rozlej do butelek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz