Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami pekan, rodzynkami i przyprawami korzennymi. Jeśli glutem Wam nie przeszkadza możecie do przygotowania użyć mąki pszennej. Możecie też zestaw przypraw zastąpić przyprawą do piernika, dodać inne bakalie np. suszone śliwki, żurawinę itp. nie przesadzając oczywiście z ich ilością (łącznie max 1-1,5 szklanki bakalii), a upieczone ciasto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, polać dowolną polewą lub podać z marchewką karmelizowaną na miodzie i soku pomarańczowym, jak u nas :).
Porcja: forma ok. 22 cm
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki:
Porcja: forma ok. 22 cm
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki:
- 400 g marchewki startej na drobnych oczkach
- 3 jajka
- 150-200 g ksylitolu/brązowego cukru
- 200 g mąki ryżowej
- 120 g mąki kokosowej
- 160 ml oleju rzepakowego
- 60 ml mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki orzechów pekan posiekanych
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta soli
- Do miski przesiej obie mąki, sodę i przyprawy.
- Marchewkę wymieszaj z olejem, mleczkiem kokosowym, cukrem, żółtkami i wanilią, dodaj do mąki razem z rodzynkami i orzechami, dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli, delikatnie połącz z masą marchewkową.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj masłem, posyp odrobiną mąki ryżowej, przełóż masę marchewkową, wyrównaj, przybierz orzechami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165,C na ok. 60 minut (do suchego patyczka), wystudź.
Marchewka karmelizowana na miodzie i soku pomarańczowym
Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soku z limonki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz