czwartek, 15 grudnia 2016

“Strączki” Maria Banach - recenzja książki

Warzywa strączkowe są smaczne, zdrowe i dające wiele możliwości kulinarnych jednak w naszej diecie najczęściej pojawiają się w formie kilku oklepanych przepisów. “Strączki” pozwolą Wam to zmienić i wprowadzić na stoły nowe, kolorowe i sycące dania oraz dużą porcję białka roślinnego.
Blisko 90 oryginalnych przepisów zilustrowanych niepowtarzalnymi autorskimi zdjęciami to najlepszy dowód na to, że z warzyw strączkowych można wyczarować znacznie więcej niż fasolkę po bretońsku czy grochówkę.



Autorka wraca do tradycji kuchni polskiej, w której to strączki zajmowały ważne miejsce, i proponuje potrawy z soczewicy, grochu, groszku, ciecierzycy, fasoli, bobu oraz soi ale w odświeżonej formie inspirowanej kuchniami świata. Swoimi kreatywnymi pomysłami na zjedzenie warzyw strączkowych skradła nasze serca, żołądki i kubki smakowe już po przetestowaniu zaledwie kilku przepisów z książki. Znajdziecie w niej wiele niebanalnych i smakowitych dań np. brownie z fasoli, lody z czerwonej soczewicy, sajgonki z bobem, frytki z żółtej fasoli, tort waniliowo-groszkowy, orientalne pierożki z soi czy popcorn lub burgery z ciecierzycy.


Są tu przepisy na małe eleganckie przekąski np. Łódeczki z groszku cukrowego faszerowanego łososiem i twarożkiem, Śniadaniowe tarteletki z bobem, szczypiorkiem i mascarpone, jak też na rustykalne dania jednogarnkowe, aromatyczne i rozgrzewające, idealne na chłody np. Gulasz wołowy z białą fasolą i suszonymi pomidorami, Zupa czosnkowa z czarna soczewicą i makaronem, Pikantna grochówka z kiełbasą z dzika.



Wiele z tych potraw bez wątpienia mogłoby zabłysnąć także na świątecznych stołach - Czekoladowe ciasteczka z soczewicy, Pierogi z zieloną soczewicą i kurkami, Pstrąg z ciecierzycą, burakami, suszonymi wiśniami i miodem, Pasztet z soi z suszonymi pomidorami… a Piernikowe brownie z czerwonej fasoli z powodzeniem zastąpi tradycyjny piernik :)

Sama książka będzie znakomitym prezentem nie tylko gwiazdkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz