Nieskomplikowana i zarazem wyjątkowa potrawa, pełna smaków, aromatów i faktur, którą szybko przygotujecie przy pomocy odpowiedniego kuchennego pomocnika, i bez wątpienia zdobędziecie serca i kubki smakowe rodziny lub przyjaciół bo efekt "WOW" gwarantowany :)
Zupa z boczniaków pieczonych z czosnkiem i rozmarynem podana z pachnącym orzechami kremowym puree z topinamburu zaostrzonym gorgonzolą, rozpływającą się w ustach bitą śmietaną wędzoną leśną szyszką, chrupiącymi chipsami z topinamburu, kruszonymi pistacjami oraz kwaskowatymi listkami szczawiu. Można ją podać w tradycyjny sposób na talerzu posypaną pistacjami z kleksem śmietany albo w dzbanuszku lub sosjerce do samodzielnego przelania na talerz wypełniony pozostałymi składnikami.
Zupa z boczniaków pieczonych z czosnkiem i rozmarynem podana z pachnącym orzechami kremowym puree z topinamburu zaostrzonym gorgonzolą, rozpływającą się w ustach bitą śmietaną wędzoną leśną szyszką, chrupiącymi chipsami z topinamburu, kruszonymi pistacjami oraz kwaskowatymi listkami szczawiu. Można ją podać w tradycyjny sposób na talerzu posypaną pistacjami z kleksem śmietany albo w dzbanuszku lub sosjerce do samodzielnego przelania na talerz wypełniony pozostałymi składnikami.
Porcje: 3-5
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut pieczenie chipsów
Składniki:
- 500 g topinamburu
- 500 g boczniaków
- 1 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 ml śmietany 30%
- 250 g pistacji niesolonych
- 20 g łagodnej gorgonzoli
- 1 główka czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- listki szczawiu krwistego
- pędy groszku cukrowego
- 2 wysuszone szyszki sosny
Przygotowanie:
Kruszonka z pistacji
- Pistacje wyłuskaj z łupin, rozdrobnij blenderem przy pomocy szatkownicy.
Zupa z pieczonych boczniaków
- Boczniakom odetnij grube ogonki, mniejsze sztuki pozostaw w całości, włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj główkę czosnku przekrojoną w poprzek na pół, posyp listkami rozmarynu, solą i pieprzem, skrop oliwą.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok. 20 minut, aż grzyby się przypieką.
- Wyjmij czosnek, upieczone boczniaki zalej połową gorącego bulionu, dodaj kilka upieczonych ząbków czosnku wyciśniętych z łupin, zmiksuj na krem.
- W zależności od upodobań dodaj stopniowo więcej bulionu (do uzyskania odpowiedniej konsystencji) oraz tyle pieczonego czosnku ile chcesz, ponownie zmiksuj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wędzona śmietana:
- Przygotuj metalowy rondel do gotowania na parze i małą, płaską miseczkę, która zmieści się w środku.
- Śmietanę przelej do miseczki, postaw na perforowaną wkładkę.
- Rondel wyłóż folią aluminiową, szyszki włóż do rondla i podpal, kiedy się rozżarzą zdmuchnij płomień. Na górze umieść wkładkę ze śmietaną i szczelnie nakryj pokrywką, pozostaw na 20 minut.
- Przed podaniem lekko ubij śmietanę przy pomocy blendera z trzepaczką.
Chipsy z topinamburu:
- Topinambur obierz, włóż do wody z dodatkiem łyżki soku z cytrynu co zapobiegnie ciemnieniu bulw.
- Trzy bulwy osusz ręcznikiem papierowym, przy pomocy przystawki blendera pokrój w cienkie plastry, rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 st.C na 60 minut (lub 100 st.C z termoobiegiem).
Puree z topinamburu:
- Topinambur pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości (10-15 minut).
- Odcedź, dodaj ser i masło, utrzyj na gładką masę blenderem z przystawką do puree, dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Podanie:
- Puree wyłóż na talerz przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego, ozdób listkami szczawiu, pędami groszku i chipsami z topinamburu. Talerz posyp rozdrobnionymi pistacjami i porcją ubitej śmietany.
- Oddzielnie podaj zupę w małym dzbanku lub sosjerce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz