1/19/2017

Bułki dyniowe

Zimą tęsknimy za latem, kolorami i słońcem i choć za oknem szaro, buro i zimno to nie przeszkadza żeby wprowadzić trochę optymistycznych kolorów na talerz. 
Dziś proponujemy bułeczki dyniowe, bez których my nie wyobrażamy sobie zimy i nie bez powodu połowę zamrażarki zajmuje u nas puree dyniowe :D

Do pieczenia bułek możecie użyć surowej lub mrożonej dyni - do kupienia w większych marketach. Surową trzeba przekroić na pół, usunąć pestki i upiec (skórą do góry) w 190 st.C przez 40 minut. Po upieczeniu usunąć skórę i zmiksować. Mrożoną lepiej poddusić bez przykrycia żeby odparować nadmiar wody.
Bułeczki mogą być wytrawne, z ziarnami, orzechami lub rodzynkami - tak jak lubicie.



Czas przygotowania: 80 minut
Porcje: 12 


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 200 g puree z dyni
  • 200 ml mleka
  • 60 ml oleju
  • 80 g miodu lub cukru
  • 30 g świeżych drożdży 
  • szczypta soli
  • sezam do posypania 
  • jajko
  • rodzynki (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Drożdże wymieszaj z miodem, zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka (nie gorącego!), odstaw na 10 minut.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, drożdże, pozostałe mleko, olej i puree z dyni, wyrób ciasto. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 40 st.C.
  3. Miskę posmaruj olejem, przełóż do niej ciasto, wierzch oprósz mąką, przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw do wyłączonego(!!) piekarnika na ok. godzinę, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Ciasto podziel na 12 jednakowych kawałków, uformuj bułki, wyłóż na blachę do pieczenia zachowując odstępy między bułkami, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
  5. Piekarnik rozgrzej do 200 st.C (grzanie góra-dół). Bułki posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i posyp sezamem. Piecz 15-20 minut, jeśli bułki zbyt szybko będą się rumienić obniż temperaturę.




2 komentarze:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger