poniedziałek, 2 maja 2016

Ciasto drożdżowe z rabarbarem w syropie cynamonowym pod różaną kruszonką z dodatkiem oleju rzepakowego

Ciasto drożdżowe z rabarbarem pod kruszonką, klasyk ale w nieco odmienionej formie :)
Rabarbar karmelizujemy przez 2 minuty w banalnie prostym w przygotowaniu syropie cynamonowym, a waniliową kruszonkę zamieniamy na różaną, przygotowaną z domowym cukrem różanym. Syrop cynamonowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do ciast i deserów, który można przechowywać przez 3 miesiące w lodówce. Po karmelizowaniu w nim rabarbaru przechodzi ciekawą metamorfozę, zmienia kolor na różowy i robi się lekko kwaskowaty - cudowny :)
Część masła została zastąpiona olejem rzepakowym, który jest naturalnym źródłem steroli roślinnych i witaminy E oraz przedłuża świeżość ciasta i dlatego jest znakomitym dodatkiem do wiosennego drożdżowego.    


Czas przygotowania: 1 godz. 40 minut
Porcje: forma na ciasto 12 x 30 cm

Składniki w temperaturze pokojowej: 


Kruszonka 
  • 30 g maki pszennej 
  • 30 g cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub cukru różanego
  • 25 g masła 
Ciasto
  • 100 g mleka 
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych 
  • 60 g cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g maki pszennej
  • 20 g masła
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli 
  • 4-6 łodyg rabarbaru
  • masło do natłuszczenia formy 
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml syropu cynamonowemu   
Przygotowanie:

Kruszonka 
  1. Miękkie masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy, zmiksuj robotem. Przełóż do innego naczynia, wstaw do lodówki. 
Ciasto
  1. Drożdże rozetrzyj z 3 łyżkami cukru, dodaj letnie (nie gorące) mleko i cukier waniliowy, odstaw na 5 minut. 
  2. Dodaj mąkę, miękkie masło, olej rzepakowy, jajko, żółtko i sól, wyrabiaj robotem lub ręcznie przez 5 minut.  
  3. Ciasto przełóż do dużej miski (miskę możesz posmarować olejem rzepakowym), przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min (objętość ciasta powinna się podwoić). 
  4. Rabarbar umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Zagotuj syrop cynamonowy, do gorącego włóż połowę rabarbaru, gotuj 2 minuty, przełóż łyżką cedzakową na sito, powtórz czynność z pozostałym rabarbarem.  
  5. Rozgrzej piekarnik do temp. 150°C. Formę do pieczenia natłuść i oprósz mąką. 
  6. Ciasto przełóż do formy, na wierzchu wyłóż odsączony rabarbar, posyp kruszonką. 
  7. Piecz 30 min (150°C), następnie zwiększyć temp. do 180°C i piecz 20 min. Podaj po ostudzeniu.


Wersja na thermomix

Składniki:

Kruszonka 
  • 30 g maki pszennej 
  • 30 g cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub cukru różanego
  • 25 g masła 
Ciasto
  • 100 g mleka 
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych 
  • 60 g cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g maki pszennej
  • 20 g masła
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli 
  • 4-6 łodyg rabarbaru
  • masło do natłuszczenia formy 
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml syropu cynamonowemu   

Przygotowanie:


Kruszonka 
  1. Do naczynia miksującego wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodaj masło, wymieszaj 10 s/obr. 6. Przełóż do innego naczynia, wstaw do lodówki. 
Ciasto
  1. Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj drożdże, cukier i cukier waniliowy, podgrzej 2 min 30 s/37°C/obr. 1
  2. Dodaj mąkę, masło, olej rzepakowy, jajko, żółtko i sól, wyrabiaj 2 min/interwał.  
  3. Ciasto przełóż do dużej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min (objętość ciasta powinna się podwoić). 
  4. Rabarbar umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu zagotuj syrop cynamonowy, do gorącego włóż połowę rabarbaru, gotuj 2 minuty, przełóż łyżką cedzakową na sito, powtórz czynność z pozostałym rabarbarem.  
  5. Rozgrzej piekarnik do temp. 150°C. Formę do pieczenia natłuść i oprósz mąką. 
  6. Ciasto przełóż do formy, na wierzchy wyłóż rabarbar, posyp kruszonką. 
  7. Piecz 30 min (150°C), następnie zwiększyć temp. do 180°C i piecz 20 min. Podaj po ostudzeniu. 

    1 komentarz: