Placek lotaryński w bardzo wiosennej wersji: zielone szparagi, świeże pokrzywy, młodziutki czosnek niedźwiedzi oraz olej rzepakowy, naturalne źródło steroli roślinnych i witaminy E i dlatego świetnie pasuje do tego wiosennego towarzystwa.
Placek można podać na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym.
Ciasto
Placek można podać na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym.
Czas przygotowania: 50 minut
Porcje: 2 formy do ciasta
Składniki:
Ciasto
- 150 g mąki pszennej
- 75 g schłodzonego masła w kawałkach
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 jajko, schłodzone
- 1/2 łyżeczki soli
- masło do posmarowania formy
- 2 łyżki mąki do oprószenia formy
Nadzienie
- 100 g piersi z indyka
- 100 g zielonych szparagów
- 100 g świeżych liści pokrzywy
- 150 g śmietany 18%
- garść świeżego czosnku niedźwiedziego
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- 50 g sera gruyere startego na tarce
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formy natłuść i oprósz mąką.
- Mąkę, masło, jajko, sól i wodę zmiksuj robotem (30 s.). Uformuj kulę, rozwałkuj na prostokąt, podziel na dwa płaty ciasta, wyłóż formy, ponakłuwaj widelcem.
- Wstaw do piekarnika na 15 minut (180 stopni), po upieczeniu przestudź.
- Pokrzywy włóż do wrzącej wody na minutę, przełóż łyżką cedzakową do zimnej wody, odsącz na sicie, odciśnij wodę, pokrój. Czosnek niedźwiedzi posiekaj. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, miękkie części pokrój na 2 cm kawałki.
- Mięso pokrój w kostkę podsmaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym przez 3 minuty ciągle mieszając.
- Jajka zmiksuj ze śmietaną, solą i pieprzem, wymieszaj z posiekanymi pokrzywami i czosnkiem.
- Mięso wyłóż na podpieczone spody, zalej masą jajeczną, posyp serem.
- Piecz 25 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz