Ryżowe kanapeczki na śniadanie, lunch, kolację lub jako pyszne przekąski, napakowane smakami i aromatami, w komponowaniu których ogranicza nasz jedynie wyobraźnia :D
Mogą być z rybą, mięsem lub wegetariańskie - tak jak lubisz :)
Podstawa to pół na pół ryż kleisty i basmati, płaty nori i folia spożywcza, która zatrzyma wszystkie składniki na miejscu.
Dziś proponujemy dwie wersje: z marynowanym indykiem i szparagami lub wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym.
Przed podaniem wystarczy kanapkę przeciąć na pół i jeśli lubisz skropić sosem sojowym.
Smacznego :)
Mogą być z rybą, mięsem lub wegetariańskie - tak jak lubisz :)
Podstawa to pół na pół ryż kleisty i basmati, płaty nori i folia spożywcza, która zatrzyma wszystkie składniki na miejscu.
Dziś proponujemy dwie wersje: z marynowanym indykiem i szparagami lub wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym.
Przed podaniem wystarczy kanapkę przeciąć na pół i jeśli lubisz skropić sosem sojowym.
Smacznego :)
Porcje: 6-8
Składniki:
Ryż
- 100 g ryżu basmati Uncle Bens
- 100 g ryżu kleistego do sushi
- 6-8 płatów nori
Zalewa do ryżu
- 40 ml gorącej wody
- 40 ml octu ryżowego
- 20 g cukru
- 2/3 łyżeczki soli
- 200 g łososia (u nas wędzonego na zimno)
- 200 g świeżego szpinaku
- 200 g pieczarek (u nas brązowe i portobello)
- 4 jajka sadzone (usmażone z obydwu stron)
- 2 duże marchewki
- 4 zielone szparagi ugotowane
- 1/2 cebuli
- 3 dymki
- 4 ząbków czosnku
- mała puszka kiełków soi (opcjonalnie)
- 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
- sos słodko-kwaśny Uncle Bens
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej sezamowy
- olej rzepakowy
- sól
Przygotowanie:
- Ryż kleisty wypłucz kilka razy zmieniając wodę, zalej świeżą i odstaw na 30 minut. Odlej wodę, dodaj ryż basmati, wymieszaj, ugotuj w niewielkiej ilości wody lub na parze (15-17 minut).
- W między czasie połącz składniki zalewy, wymieszaj z ugotowanym ryżem, nakryj ściereczką, odstaw.
- Szpinak włóż do wrzącej wody ze szczyptą soli i cukru na 1 minutę, przełóż do wody z lodem, odsącz na sitku, odciśnij wodę.
- Pieczarki pokrój w plastry, marchewki w drobne słupki, cebulę w pióra, białe części dymki pokrój na 2 cm kawałki, zielone posiekaj.
- W misce wymieszaj łyżkę oleju sezamowego, łyżkę sosu sojowego, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dodaj indyka pokrojonego w cienkie paski, cebulę, białe części dymki, 1/3 pokrojonej marchewki, wymieszaj, marynuj min. 10 minut.
- Na patelni na niewielkiej ilości oleju sezamowego podsmaż przez 2 minuty pozostałą marchewkę ze szczyptą soli, odstaw. Tak samo podsmaż pieczarki.
- W misce wymieszaj łyżkę oleju sezamowego z pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę, wymieszaj, włóż odciśnięty szpinak, wymieszaj, przełóż do innego naczynia, a do marynaty włóż kiełki soi i szczypior, wymieszaj.
Ryżowe kanapki z marynowanym indykiem i szparagami
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, dodaj zamarynowanego indyka i cebulę, smaż na dużym ogniu 3-5 minut, posyp łyżką sezamu, przestudź.
- Na blacie rozłóż kawałek foli spożywczej (dł. ok. 25 cm), na środku połóż płat nori, na środku nori połóż 2 łyżki ryżu formując kwadrat.
- Na ryżu rozprowadź łyżkę Sosu Uncle Bens, wyłóż warstwę mięsa, warstwę pozostałych dodatków (szparagi, szpinak, marchewkę, pieczarki, kiełki soi), przykryj warstwą ryżu.
- Zawiń nori zakładając rogi do środka tak jak kopertę, całą kanapkę owiń folią.
Ryżowe kanapki z łososiem i jajkiem
- Tak jak poprzednio rozłóż folię, płat nori i warstwę ryżu.
- Na ryżu rozłóż łososia pokrojonego w cienkie plastry, warstwę dodatków, jedno jajko, przykryj warstwą ryżu, zawiń.
Mega!! Wyglądają cudownie i na pewno wykorzystam ten pomysł!
OdpowiedzUsuńNaprawdę dobre, polecamy 👍
Usuń