Domowy syrop cynamonowy, znakomity dodatek do deserów, lodów, naleśników, gofrów, sałatek owocowych itp. Bez konserwantów i sztucznych barwników, zachowuje świeżość przez trzy miesiące :)
Czas przygotowania:
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 5 kawałków kory cynamonu
- 1/2 laski wanilii
- Do rondla wlej wodę, dodaj cukier, połamany cynamon, laskę wanilii razem z nasionami, doprowadź do wrzenia mieszając, gotuj dalej pod przykryciem na bardzo małym ogniu 5 minut, wystudź.
- Zimny syrop przecedź przez sitko, można go przechowywać do 3 miesięcy w lodówce w szczelnym pojemniku.
ależ on musi pachnieć i smakować! mniam :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia cudne!!! Chylę czoła!
OdpowiedzUsuńA syrop muszę zrobić, do tej pory nie spotkałam się z nim i jestem ciekawa smaku zwłaszcza, że uwielbiam cynamon