wtorek, 19 kwietnia 2016

Syrop cynamonowy

Domowy syrop cynamonowy, znakomity dodatek do deserów, lodów, naleśników, gofrów, sałatek owocowych itp. Bez konserwantów i sztucznych barwników, zachowuje świeżość przez trzy miesiące :)



Czas przygotowania: 

Składniki:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 kawałków kory cynamonu
  • 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
  1. Do rondla wlej wodę, dodaj cukier, połamany cynamon, laskę wanilii razem z nasionami, doprowadź do wrzenia mieszając, gotuj dalej pod przykryciem na bardzo małym ogniu 5 minut, wystudź.
  2. Zimny syrop przecedź przez sitko, można go przechowywać do 3 miesięcy w lodówce w szczelnym pojemniku. 

2 komentarze:

  1. ależ on musi pachnieć i smakować! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia cudne!!! Chylę czoła!
    A syrop muszę zrobić, do tej pory nie spotkałam się z nim i jestem ciekawa smaku zwłaszcza, że uwielbiam cynamon

    OdpowiedzUsuń