Gołąbki z czerwonej kapusty nadziane piersią z kaczki, ryżem, żurawiną i karmelizowanym porem. Znakomicie komponują się z lekko słodkim sosem pralinowym połączonym z malagą. Można je podać na obiad lub w wersji mini na przystawkę. Przygotowane zostały na oleju rzepakowym, który jest naturalnym żródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego powinien być obecny w naszej codziennej diecie.
Składniki:
Gołąbki
Sos pralina z malagą
Przygotowanie:
Gołąbki
- 2 kacze piersi
- 1 czerwona kapusta
- 1 por (biała część)
- 100 g brązowego ryżu
- 300 ml wina Malaga lub Marsala
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 100 ml octu winnego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 litr domowego bulionu drobiowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól i pieprz do smaku
Sos pralina z malagą
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 100 ml śmietany 30%
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- wino w którym moczyła się żurawina
- mix sałat, u nas młode listki buraka z bratkami
- posiekane orzechy do posypania gołąbków
Przygotowanie:
- Imbir i czosnek zetrzyj na tarce, wymieszaj z sosem sojowym. Ponacinaj skórę na kaczce, zalej przygotowaną marynatą, odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Liście kapusty obgotuj w wodzie z dodatkiem soli, łyżeczki cukru i octu, przełóż do zimnej wody, odsącz na sicie.
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu, wystudź. Żurawinę zalej winem.
- Kaczkę obsmaż na dużym ogniu na oliwie, 5 minut od strony skóry następnie 4 minuty z drugiej strony, zdejmij z palnika i wystudź.
- Pora pokrój w półtalarki, zeszklij na maśle z łyżeczką cukru.
- Mięso zmiel razem ze skórą, wymieszaj z ryżem, porem, odsączoną żurawiną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz będzie zbyt suchy dodaj tłuszcz wytopiony z kaczki.
- Z liści odetnij grube nerwy, każdy napełnij porcją farszu, zwiń gołąbki, ułóż ciasno w rondlu, zalej bulionem, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
- Przygotuj sos. Orzechy zmiksuj blenderem, w rondlu stop masło, dodaj cukier, śmietanę i orzechy, podgrzewaj ok. 15 minut na bardzo małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką.
- Dodaj wino, w którym moczyła się żurawina, gotuj 3 minuty. Sos przecedź przez sitko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz