Quiche lorraine - placek lotaryński, tym razem w zdrowszej wersji. Obok wędzonego boczku moja ulubiona dynia Hokkaido, którą uwielbiam za intensywny kolor i za to, że nie trzeba jej obierać ze skóry, a smażona lub pieczona nabiera lekko dymnego aromatu :); rewelacyjny topinambur i migaine z garścią zielonej pietruszki. Znakomita przystawka do podania na ciepło z sałatką śródziemnomorską oraz z schłodzonym do 7°C weissbierem.
Placek można odgrzewać przed podaniem lub schłodzić przez noc w lodówce, pokroić w małe porcje i podać do piwa w formie wytrawnych ciasteczek.
Polecam obydwie wersje :)
Do podania:
Placek można odgrzewać przed podaniem lub schłodzić przez noc w lodówce, pokroić w małe porcje i podać do piwa w formie wytrawnych ciasteczek.
Polecam obydwie wersje :)
Porcje: forma 25 cm
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki:
Nadzienie:
- 200 g chudego wędzonego boczku,
- 150 g dyni hokkaido,
- 150 g topinamburu,
- 100 g startego sera Gruyère lub innego żółtego,
- sok z połowy cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki posiekanego tymianku,
- 1 łyżka oliwy,
Migaine (masa jajeczna):
- 3 jaja,
- 175 g śmietany 30%,
- 125 g serka kremowego,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- biały pieprz,
- sól morska.
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej,
- 130 g schłodzonego masła w kawałkach,
- 1 łyżka zimnej wody,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- masło do posmarowania formy,
- płaska łyżeczka soli.
Do podania:
- piwo pszeniczne w stylu weissbier,
- sałatka śródziemnomorska (sałaty, pomidory, oliwki, oliwa).
Przygotowanie:
Ciasto
- Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło starte na tarce i rozetrzeć palcami. Jajko i żółtko rozmącić z wodą, dodać do mąki, zagnieść ciasto krótko wyrabiając żeby się nie ogrzało, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Formę posmarować masłem, przełożyć ciasto do formy, docisnąć i przyciąć brzegi, dno ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piec 15 minut, po upieczeniu usunąć papier i fasolę, przestudzić.
Quiche
- W między czasie przygotować farsz i masę jajeczną. Boczek pokroić w cienkie paski, podsmażyć na oliwie na małym ogniu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kilkanaście sekund. Dynię pokroić w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), topinambur obrać i pokroić w zapałki lub w paski przy pomocy specjalnej obieraczki.
- Do boczku dodać warzywa, posiekany tymianek i sok z cytryny, dusić 5 minut, przestudzić.
- Pozostałe jajka, śmietanę, serek kremowy i gałkę muszkatołową zmiksować robotem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i parmezan, wymieszać, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
- Na podpieczony spód rozsypać połowę Gruyère, wyłożyć farsz, zalać masą jajeczną, na wierzchu posypać pozostałym serem. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz