piątek, 7 sierpnia 2015

Quiche lorraine z wędzonym boczkiem, dynią i topinamburem podany z weissbierem

Quiche lorraine - placek lotaryński, tym razem w zdrowszej wersji. Obok wędzonego boczku moja ulubiona dynia Hokkaido, którą uwielbiam za intensywny kolor i za to, że nie trzeba jej obierać ze skóry, a smażona lub pieczona nabiera lekko dymnego aromatu :); rewelacyjny topinambur i migaine z garścią zielonej pietruszki. Znakomita przystawka do podania na ciepło z sałatką śródziemnomorską oraz z schłodzonym do 7°C weissbierem.
Placek można odgrzewać przed podaniem lub schłodzić przez noc w lodówce, pokroić w małe porcje i podać do piwa w formie wytrawnych ciasteczek.

Polecam obydwie wersje :)


Porcje: forma 25 cm
Czas przygotowania: 180 minut

Składniki:

Nadzienie:
  • 200 g chudego wędzonego boczku,
  • 150 g dyni hokkaido,
  • 150 g topinamburu,
  • 100 g startego sera Gruyère lub innego żółtego,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego tymianku,
  • 1 łyżka oliwy,
Migaine (masa jajeczna):
  • 3 jaja,
  • 175 g śmietany 30%,
  • 125 g serka kremowego,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • biały pieprz,
  • sól morska.

Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 130 g schłodzonego masła w kawałkach,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • masło do posmarowania formy,
  • płaska łyżeczka soli.

Do podania:
  • piwo pszeniczne w stylu weissbier,
  • sałatka śródziemnomorska (sałaty, pomidory, oliwki, oliwa).


Przygotowanie:

Ciasto
  1. Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło starte na tarce i rozetrzeć palcami. Jajko i żółtko rozmącić z wodą, dodać do mąki, zagnieść ciasto krótko wyrabiając żeby się nie ogrzało, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Formę posmarować masłem, przełożyć ciasto do formy, docisnąć i przyciąć brzegi, dno ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.   
  3. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piec 15 minut, po upieczeniu usunąć papier i fasolę, przestudzić. 
Quiche
  1. W między czasie przygotować farsz i masę jajeczną. Boczek pokroić w cienkie paski, podsmażyć na oliwie na małym ogniu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kilkanaście sekund. Dynię pokroić w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), topinambur obrać i pokroić w zapałki lub w paski przy pomocy specjalnej obieraczki
  2. Do boczku dodać warzywa, posiekany tymianek i sok z cytryny, dusić 5 minut, przestudzić.
  3. Pozostałe jajka, śmietanę, serek kremowy i gałkę muszkatołową zmiksować robotem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i parmezan, wymieszać, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
  4. Na podpieczony spód rozsypać połowę Gruyère, wyłożyć farsz, zalać masą jajeczną, na wierzchu posypać pozostałym serem. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.





Kulinarne inspiracje z Love Beer

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz